Zohreh Talebi och Ivan Erixon bär in låda efter låda med grönsaker, potatis och pasta till caféets kök. Bäst före-datum har passerat, men det är långt ifrån något fel på maten. I köket i Sollentuna församlingshem lagas 80 lunchportioner varje dag av varor som butikerna skulle slänga.
- Vem som helst är välkommen att äta i vårt Matsvinnscafé. För 40 kronor får man en fin måltid och kaffe och kaka till efterrätt, säger husmor Ingrid Wangel.
- Vi lagar upp till fyra olika rätter varje dag, beroende på vad vi får i backarna. Det gäller att ha god fantasi och få maten att räcka. Vi bjuder på allt från oxfilé till pasta, paj och soppa. Det är väldigt uppskattat!
Kyrkan tillfrågades att bli matsvinnspartner
Vi backar bandet till 2020 då allting tog fart. En större dagligvarubutik hade just öppnat i Sollentuna och tog kontakt med kyrkan för att erbjuda ett samarbete som svinnpartners.
- Det var förstås en jättebra idé, särskilt som vi var mitt i pandemin, säger Emma Grennard, diakon i Sollentuna församling. Vi fick hit maten och lagade soppa i mängder. Folk fick komma och hämta och de som inte kunde gå ut fick hemleverans av våra volontärer.
- Det var så allting startade, fortsätter hon. Vi gav projektet namnet Matundret eftersom vi kan få begränsade mängder råvaror att räcka till mat för många. Precis som Jesus i staden Betsaida när han mättade 5 000 personer med bara fem bröd och två fiskar.
Verksamheten utvecklas med extra matpåsar
I dag är sju butiker involverade i Matundret och skänker backar med mat när kyrkans buss passerar på sin upphämtningsrunda. Verksamheten har utökats med att volontärerna packar matpåsar som delas ut till familjer som har det extra svårt.
- De som är i behov av hjälp kan anmäla sig via oss diakoner, säger Emma Grennard. Vi samarbetar med Sollentuna hjälpförening och deras handläggare går igenom familjernas ekonomi. På så sätt kan vi säkerställa att maten kommer till dem som behöver den bäst. Just nu delar vi ut 40 påsar i veckan.