Lyssna

Nyhet / Publicerad 19 juni 2025 / Ändrad 30 juni 2025

Församlingen som valde bort diesel

När Bureå församling installerade bergvärme ställde man krav på entreprenören, att använda ett miljövänligare alternativ än diesel i samband med borrning.

– Vi sa till entreprenören att vi vill att det förnybara alternativet HVO, hydrerad vegetabilisk olja, ska användas i samband med borrning efter bergvärme, istället för vanlig diesel och det var inga problem att välja det, säger Nils Hägglund, vaktmästare i Bureå församling.

Borrningen genomfördes för att kunna förse församlingsgården med bergvärme.

Hägglund säger att han tycker att det är viktigt att Svenska kyrkan bidrar till energiomställningen.

– Vi måste ju tänka på framtiden, på de som kommer efter oss, och då är det viktigt att alla är med och bidrar.

Ville sänka kostnader

Församlingen i Bureå har länge använd fjärrvärme för att förse församlingsgården med värme, men bestämde sig för att byta till bergvärme för att få ner energikostnaderna.

– Församlingsgården är en stor lokal med ett stort kök som ofta används. Där är barn- och ungdomsverksamhet, minnesstunder och ibland lånar vi ut lokalen till en pensionärsorganisation, så det är viktigt för oss att få ner energikostnaderna i fastigheten, säger Hägglund.

Han berättar att innan församlingen bestämde sig för bergvärme så funderade man på att sätta upp solpaneler.

– Men vi kom fram till att det bli mer ekonomiskt lönsamt att satsa på bergvärme.

Stiftet som “bollplank”

Luleå stifts projektledare Kristoffer Falknäs som jobbar med hållbarhet, när det gäller olika slags inköp till församlingar, har varit med som ett bollplank för församlingen inför bytet till bergvärme.

– Vi har har haft stor hjälp av Falknäs som är mycket kunnig och det har varit jättebra, ja rent av guld att ha med honom i processen. Det var han som inspirerade oss till att välja det miljövänligare alternativet HVO, istället för diesel i samband med borrning, säger Hägglund. 

Koldioxidutsläppet minskar

Församlingen kontaktade Kristoffer Falknäs från stiftet i ett tidigt skede, redan under anbudsförfarandet och frågade om han vill vara med och kolla på förutsättningarna för bergvärme till församlingsgården.

– Jag åkte till Bureå och träffade Nils Hägglund och vi kom fram till att bergvärme är en bra idé. Sen bad jag församlingen fråga entreprenören om det går att köra kompressorn som driver borriggen på HVO och det var inga problem att göra det, säger han. 

Enligt Falknäs innebär valet av HVO i samband med borrning efter bergvärme, att koldioxidutsläppet minskade med 11 ton, jämfört med om fossil diesel använts. 

– Att bergvärme installerats kommer nu att minska församlingens koldioxidutsläpp med åtta ton årligen och energiförbrukningen väntas minska med 73 procent.

Text och foto: Annika Selin, hållbarhetskommunikatör, Luleå stift