Bildkollage med porträttbilder på Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen och Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan, samt en bild på en kvinna vid en tom spjälsäng.

Debatt: Barnens flykt tar aldrig slut - inte ens i Sverige

Nyhet Publicerad

När Migrationsverket nu stänger asylboenden måste barnens situation sättas i fokus. Deras rättigheter måste tillvaratas i praktiken och inte bara i teorin, skriver Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen och Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan.

Denna debattartikel publicerades ursprungligen i Göteborgs-Posten (31/5-21).

Migrationsverket stänger asylboenden på flera håll i landet, något som Göteborgs-Posten rapporterat om. Återigen tvingas barn som redan lever med oro och stress att rivas upp från sina sammanhang. Ofta med kort varsel utan rimlig tid att förbereda sig. Migrationsverket måste tydligare se till barnens bästa vid dessa flyttar.

Saknas ett helhetsgrepp

Rädda Barnen och Svenska kyrkan möter många av de familjer som nu tvingas flytta från Migrationsverkets boenden runtom i Sverige, däribland till Spenshult och Restad gård med runt 700 boende. Vi ser hur det saknas ett helhetsgrepp kring barnens bästa. Familjerna har ibland fått besked om flytt med bara några veckors eller dagars varsel. Ofta vet de inte vart de ska flytta förrän precis innan. Det skapar onödig stress och vanmakt över en situation som hade kunnat förebyggas. Trots interna riktlinjer om att undvika flyttar mitt i terminen sker det nu återkommande.

Vi förstår att svåra beslut behöver tas men det är nödvändigt att korrekt och tydlig information ges i god tid till de som ska flytta. Att familjer får stöd med att hitta skolplats och vårdinstanser i den nya kommunen är oerhört viktigt. Att flytten sker mitt i en pandemi skapar ytterligare oro och gör det svårare att etablera sig på ett nytt ställe. Flera familjer vi möter har fått flytta till kollektiva boenden. De berättar om människor på boendet som tar droger och att saker blir stulna. Barnen tycker att det känns otryggt att gå till de delade toaletterna, att vara i de allmänna utrymmena eller leka utomhus.

1100 barn tvingas lämna sitt boende

Barn och unga som flytt hit har många gånger varit med om svåra händelser. För att kunna återhämta sig och bearbeta sina upplevelser krävs trygghet och stabilitet. Enligt Migrationsverket bor det i dag ca 1100 barn på boenden som läggs ner. De har ofta bott där under flera år och hunnit rota sig, skaffat kompisar och nätverk som de nu med kort varsel tvingas lämna.

”Jag vill inte flytta i hela mitt liv. Jag vill stanna här, är mycket bättre för mig. Nya platsen måste jag göra nya kompisar, jag vill inte ha nya kompisar. Blir svårt, nya platsen kan personer reta mig, putta mig. Här är en bra stad, jag känner personer som kan hjälpa mig och min mamma ibland – de är snälla”, berättar en åttaårig flicka som flyttat fem gånger på fyra år i Sverige.

Stärk barns rättigheter

Barnkonventionen är nu svensk lag och det finns en uttalad ambition om att stärka barns rättigheter. Vi vill därför att:

  • Bättre hänsyn tas till barnets bästa vid beslut att avveckla asylboenden. Barn ska få komma till tals och en ordentlig prövning av barnets bästa ska göras. Detta kräver prioritering av resurser
  • Samplaneringen mellan myndigheter, regioner och kommuner förbättras och inleds i god tid före flytt för att undvika glapp i t ex skolgång eller vård. Flytt mitt under skolterminer ska i största möjliga mån undvikas.
  • Information om flytt sker minst två månader innan flytt. Anpassad information måste ges till barnen. Uppföljning bör ske genom samtal efter flytten.
  • Boendemiljön anpassas så barn kan känna sig trygga.
  • Barns rättigheter måste nu tillvaratas i praktiken och inte bara i teorin!

Helena Thybell, generalsekreterare Rädda Barnen

Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan