Påven vinkar med handen klädd i vit alba.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 30 december 2022 / Ändrad 31 december 2022

Påve emeritus Benedictus XVI har avlidit

Påve emeritus Benedictus XVI har avlidit i en ålder av 95 år. Här skriver Jakob Evertsson, handläggare för ekumenik i Svenska kyrkan, om den tidigare påvens betydelse som teolog och ekumen.

Joseph Ratzinger, Benedictus XVI, var påve 2005-2013, därefter påve emeritus, officiellt pontifex emeritus.

Joseph Ratzinger betraktas alltsedan 1950-talet som en av de främsta teologerna i den romersk-katolska kyrkan och var både professor, ärkebiskop och kardinal. Inom ramen för det centrala uppdraget som prefekt för kongregationen för trosläran fick han ett övergripande ansvar för den katolska tron. Det teologiska forskningsarbetet, som resulterade i publiceringen av en rad böcker, fortsatte han bygga vidare på efter att ha valts som påve, såväl i publiceringen av teologiska encyklikor som privatteologiska arbeten.

Två teman som varit centrala i teologin är föreställningen att tillvaron behöver ses i ett evighetsperspektiv och att sanningen inte är något som människan förfogar över utan behöver finna. Som påve bidrog han dock också till arbetet med globala rättvisefrågor och försökte påverka ledare och viktiga institutioner. Idén om alla människors lika värde och det är en plikt att hjälpa sin nästa var centrala tankegångar för påven. Han talade bland annat vid FN:s generalförsamling 2008 och uppmanade till samarbete över gränserna kring fattigdomen i världen.

I samband med valet till påve framförde Svenska kyrkans kyrkostyrelse en hälsning med förhoppningar om fördjupade relationer mellan våra kyrkotraditioner. Under påven Benedictus XVI:s tid har flera ekumeniska framsteg gjorts mellan katoliker och lutheraner även om det samtidigt inte bör förnekas att det också rått oenighet och friktion kring vissa teologiska frågor. I sin första mässa som påve sade han att: ”Jag ska göra allt för att fortsätta den löftesrika dialog med andra trossamfund som inleddes av min vördade företrädare”.

Den tidigare påven betonade att katoliker och lutheraner har en gemensam kallelse som närs av gemensam läsning av Bibeln och bön. Ärkebiskop emeritus Anders Wejryd mötte påven i samband med en audiens i Vatikanen år 2007 då samtal bland annat fördes om klimatfrågan och det ekumeniska ansvaret i en föränderlig värld.

Den ekumeniska vandringen synliggjordes i det av Lutherska världsförbundet och Katolska kyrkan gemensamt formulerade studiedokumentet Från konflikt till gemenskap från 2013 (på svenska 2015) som beredde vägen för högtidlighållandet av det första ekumeniska reformationsminnet i Lund år 2016. Texten var ett resultat av nära 50 år av dialog mellan katoliker och lutheraner.

Jakob Evertsson