Stora torsdagen
På stora torsdagens kväll förrättas en cirka tre timmar lång gudstjänst som egentligen är stora fredagens morgongudstjänst – det liturgiska dygnet byts nämligen redan på aftonen. Man läser tolv evangelieavsnitt ur Kristi passionshistoria och mellan avsnitten sjunger kören sånger som anknyter till texterna. Kyrkobesökarna håller levande ljus i händerna och ljusen tänds inför varje evangelieläsning.
Stora fredagen
Den stora fredagens aftongudstjänst, som börjar på eftermiddagen, hålls för att minnas när Jesus togs ner från korset. Församlingen återupplever den sorg och bedrövelse som den tidigaste församlingen kände inför hans död. Under den en och en halv timme långa gudstjänsten bär man fram Kristi gravikon och ställer den mitt i kyrkan. Ikonen föreställer den döde Jesus i graven.
På kvällen förrättas en gudstjänst där församlingen på ett mystiskt sätt deltar i Kristi begravning. Med levande ljus i händerna följer gudstjänstdeltagarna gravikonen som nu bärs i en begravningsprocession ut ur och åter in i kyrkan.
Stora lördagen
På stora lördagens förmiddag förrättas Basileios den Stores liturgi. I fornkyrkan utgjorde lördagens liturgi den egentliga påskgudstjänsten.
Påsknattens stora gudstjänst börjar med midnattsgudstjänsten, då Kristi gravikon bärs in i altaret och ställs på altarbordet. I gudstjänstens början öppnas ikonostasens* dörrar och de hålls öppna hela påskveckan. Symboliken är ett uttryck för att Kristus, ”den nye Adam”, genom sin offerdöd åter öppnat himmelrikets portar för den fallna värld som vid syndafallet utestängdes från paradiset.
Med släckta ljus i händerna väntar gudstjänstdeltagare på den ljuslåga som bärs från altaret. I procession går kors- och lyktbärare, ikonbärare, prästerna och kören. Ingen stannar kvar i den mörklagda kyrkan som föreställer den tomma graven. När kyrkportarna slås upp på påsknatten badar kyrksalen i ljus. Nu sjunger man festsången: ”Kristus är uppstånden från de döda, med döden besegrade han döden och åt dem som vilar i gravarna gav han liv.”
Festernas fest
Så börjar festernas fest, Herrens heliga påsk och påsknattens stora gudstjänst som varar fram till ungefär 02:30. Under gudstjänsten välsignas bland annat mat som församlingsborna har tagit till kyrkan för att äta på den fest som anordnas gemensamt efter nattens gudstjänst.
När den heliga nattvarden delats ut och gudstjänsten är över ger prästen var och en ett ägg som symbol på uppståndelsens under. Alla kysser varandra med påskhälsningen: ”Kristus är uppstånden! – Sannerligen uppstånden!”
Källa: Finska Ortodoxa Församlingen i Sverige
*En ikonostas är en skärmliknande vägg som är täckt med ikoner och placerad mellan koret och församlingen i en ortodox kyrka. Källa: Wikipedia.