Arkkipiispa katsoo kameraan ja hymyilee.
Foto: Magnus Aronson

Ärkebiskopen: flerspråkighet självklart

Nyhet Publicerad

Martin Modéus har nyligen påbörjat sitt uppdrag som ärkebiskop i Sverige, han var tidigare biskop i Linköpings stift. Han tycker att han har fått ett väldigt fint bemötande, men att det fortfarande råder en genuin ”ny på jobbet”-känsla med många nya sammanhang att sätta sig in i.

Omvärlden har förändrats på kort tid, under året som gick kom kriget nära, även för oss nordbor. De känslor som präglat Finland, med sin långa gräns mot Ryssland, delas kanske av än fler av oss idag. Även de historiska band och det släktskap som alltid funnits med Finland har stärkts ytterligare.  
Ärkebiskop Martin önskar att världen kunde ta några steg mot en lägre anspänning, större tolerans och öppenhet för varandra. Vår längtan efter fred är ett uttryck för det hopp som ligger inom räckhåll.

Flerspråkiga gemenskaper i lutherska kyrkor  

När det gäller det sverigefinska sammanhanget, talar Martin om verksamhetens inkluderande karaktär.   
– Det är viktigt att få ha sina egna sammanhang. Vi behöver än bättre ta vara på de medarbetare som kan finska och ge dem möjlighet att vara tillgängliga inom exempelvis den sverigefinska telefonjouren. För lutherska kyrkor bör det i grunden vara självklart med flerspråkiga gemenskaper med många levande språk. De olika språken och kulturerna är en gåva till kyrkan som helhet. Jag tycker förstås att det är roligt och berikande om de olika språkgrupperna då och då möts i olika sammanhang.  
Det sverigefinska arbetet fungerar på olika sätt i olika stift och på vissa håll saknas det medarbetare.

Omsorg om medmänniskan

Enligt ärkebiskop Martin behöver vi kontinuerligt se över olika samarbeten och planeringsformer för att verksamheten ska leva och utvecklas. Det är främst en fråga för den enskilda församlingen.   
– Vi vet att det i vardagen finns goda kontakter och samarbete också över landsgränsen. Genom Borgågemenskapen finns en kyrkogemenskap som rymmer lutherska och anglikanska kyrkor. Inom denna gemenskap erkänner vi varandras prästvigningar och det finns möjlighet för församlingarna att också rekrytera medarbetare med språklig kompetens.  
Till sist säger ärkebiskop Martin att vi behöver ta vara på tidigare erfarenheter och perspektiv på hur det är att komma till ett nytt land.  
– Mer än någonsin behövs omsorgen om medmänniskan, oavsett hennes identitet. Vi behöver sluta oss samman och be för världen. Jesus säger till oss också idag att ”älska era fiender och be för dem som förföljer er”.  
– I den Sverigefinska gemenskapen finns många perspektiv som är viktiga att bevara för den enskilda sammanhållningen men också att förmedla vidare i det större sammanhanget.