Författare är Malin Hansson, förtroendevald och aktiv runt det som sker i Tingstad kyrka.
Martin Luther föddes 10 november 1483 i Eisleben, nuvarande Tyskland, som Hans och Margarethes förste son. Från mamman och hennes släktingar fick han ett stort ordförråd och insikter i konst och kultur.
Martin Luthers pappa arbetade inom gruvdrift vilket gjorde att familjen från början levde ganska enkelt och mer som ”vanliga” människor. Föräldrarna var ambitiösa, inflytelserika och hade goda kontakter. De skickade iväg honom att studera med förhoppningen att han skulle bli advokat. Martin verkar ha haft läshuvud och började som 17-åring på universitetet i Erfurt. Fyra år senare tog han magisterexamen. Föräldrarna började tilltala honom med Ni. De riktiga juridikstudierna skulle nu börja, men en traumatisk upplevelse under ett åskväder ändrade på det. Martin trodde att han skulle bli träffad av blixten och bad då till den heliga S:ta Anna - Om hon räddade hans liv lovade han att bli munk. Föräldrarna blev arga och besvikna.
Martins liv som novis hösten 1505 var hårt då avundsjuka munkar hånade honom och gav honom de mest arbetsamma och förnedrande uppgifterna. Han uthärdade, blev munk och levde enligt de stränga klosterreglerna: lite mat, lite sömn och mycket arbete, bön och bikt. Trots det kände han sig långt ifrån Kristus. Hans överordnade (Johann von Staupitz) gav honom då i uppgift att göra akademisk karriär eftersom han då skulle få mindre tid till att grubbla. Martin blev prästvigd 1507 och började undervisa på universitetet i Wittenberg året därefter. Han fortsatte samtidigt sina egna studier och tog flera examina, den viktigaste var teologie doktorsexamen 1512. Martin kom fram till att Guds nåd är det enda sättet för människan att nå frälsning. Guds nåd är en gåva som Gud ger helt gratis och den kan inte förtjänas genom goda gärningar, uppoffringar eller pengar. Hans disputation på ämnet ”Avlatsbrevens makt och verkan” blev mer känd som ”De 95 teserna”.
I och med den nya tekniken, tryckpressen och ivriga medarbetare spreds Martins tankar snabbt inom de lärdas Europa. Påven dömde Martin som kättare till att bli fredlös. I och med det var han och alla som hjälpte honom dödsdömda.
Men den mäktiga vännen, kurfursten Fredrik III av Sachsen, räddar nu Martin och gömmer honom i sitt slott Wartburg som ligger svårtillgängligt högst uppe på en höjd. Året är 1521. Martin har bråttom att få ned alla sina tankar och argument på papper. Exempelvis att allt som görs i avsikt att förtjäna förlåtelse av Gud är synd. Munkar och nunnor är därför fria att lämna sina kloster om de är där för att förtjäna sin frälsning genom asketiskt leverne. Martin översätter Nya testamentet till tyska för att fler människor själva ska kunna läsa Guds Ord och bli mindre beroende av prästerna. Allt för att det som blivit fel inom den Kristna kyrkan skulle läkas och korruptionen försvinna.
Upprorsstämning råder i Wittenberg då fler än Martin motsätter sig Påven och Roms makt. Gabriel Zwilling och hans lärjungar är anhängare av våldsamt uppror. Stadens råd ber Martin att återkomma. Under påskens fasta 1522 håller han åtta predikningar om kristendomens kärna, kärlek och styrkan i att lita på Guds ord istället för på våld. Det blir lugn och ordning i Wittenberg medan bondeuppror pågår på andra ställen.
En grupp nunnor har läst Martins skrifter och tolv av dem flyr från sitt kloster till Wittenberg år 1523. Ogifta före detta nunnor lever farligt även med Martins och hans vänners beskydd. Giftermål är enda räddningen då deras familjer inte vill hjälpa till. Sist kvar är Katharina von Bora och Martin Luther själv, de gifter sig den 13 juni 1525. Det blir början på ett kärleksfullt äktenskap och ett gott kompanjonskap. Martin kallar sin fru Käthe, hon föder sex barn varav fyra blir vuxna. Paret har även Martins avlidna systers åtta barn hos sig. Käthe bidrar på många sätt med familjens försörjning. Phillip Melanchton, Martins vän och medarbetare blir granne med familjen när även han gifter sig. Phillip och Käthe samt flera andra kom att få stor betydelse för reformationens utveckling.
Martin Luthers vilja att göra Guds ord levande uttryckte han genom sina många psalmer, gärna på redan kända folkmelodier. Martins mest kända bok är den Lilla Katekesen. Till skillnad från Stora Katekesen som skrevs 1529 för präster vände han sig här till vanligt folk med sin undervisning. Hans tankar var det som startade folkbildningen. Martin dog under en resa 1546 men hans idéer fortsätter att påverka människor.