Skolklass samlade i koret i Väskinde kyrka. På ett lågt bord i mitten står en urna med ett ljus och blommor bredvid. Prästen Petra samtalar med barnen.
Lyssna

Dödsviktigt

När man är tio-tolv år är det vanligt att fundera på livet och döden. I samband med allahelgona bjuds mellanstadiebarn in till kyrkan för att prata om död, sorg och begravning.

Barn har olika erfarenheter av död och sorg. Någon har förlorat ett syskon, en annan ett älskat husdjur, och en tredje har bara sett död i form av dataspel. 
Att prata om vad som händer när någon dör - både det praktiska och olika sätt att se på om något händer efteråt - är viktigt för barnen. 
Under passet Dödsviktigt så får de allmänbildning i form av att se och höra om de saker som används vid en begravning i kyrkan. Självklart pratar vi också om andra religioner och om borgerliga alternativ. Men med största sannolikhet så kommer de någon gång att behöva gå på en begravning. 

KÄNSLOR
I någon grupp är barnen resonerande, ställer många frågor, håller lite av ett utifrånperspektiv medan de är i kyrkan. I en annan grupp hittar sorgen och saknaden fram och tårarna trillar. Inget av det är konstigt för oss som jobbar i kyrkan. Precis som att skratt kan smitta, så kan tårar också göra det, och det kan vara fint att få gråta tillsammand med de man är trygg med. 
Efter ett sånt här pass kan det komma frågor eller funderingar av olika slag. Härunder länkar vi till några sidor om sorg och hur man kan prata med barn om det. Ni är också alltid välkomna att höra av er till pedagog eller präst, ett enkelt sms går jättebra oavsett om frågan är stor eller liten. Numrena står nedan!

PASSET
1) Bröderna Lejonhjärta - den första kvarten. Skorpan är jättesjuk, Jonatan berättar om Nagijala. Men Jonatan är den som oväntat dör först när han räddar Skorpan. När Skorpan dör vaknar han upp i Nagijala, där färgerna är starka och all smärta är borta. 
Vi pratar om vilka erfarenheter barnen har av att någon dör. 

2) Ljuständning - att tänka på någon som man saknar, eller önska någon lycka kan vara skönt. För en del känns det bra att ”ladda” ett ljus med sina tankar, så att man sedan kan lämna ifrån sig det. 
Barnen tänder ljus och sätter i ljuslåda eller ljusbärare. Om de vill får de tänka på någon eller något. 

3) Orgeln - instrumentens drottning kan visa alla känslor. Musikern visar och berättar lite hur den fungerar, och pratar också om hur musik kan påverka hur man känner med bara några få toner. Medan vi går till nästa station spelar hen tröstande musik. 

4) Begravning - framme i koret är det förberett för begravning. Det kan vara så det ser ut som en kista eller en urna, med ljus och blommor. Prästen berättar om vad som ingår i en kristen begravningsritual och nämner även andra begravningsskick. Hen berättar hur en kista ser ut inuti, att man kan ha svepning eller kläder. De tre skoporna mull som kan symbolisera livet, döden och hoppet om att det finns något mer. 

5) Sång - barnen får känna på psalmböckerna och tillbaka vid orgeln sjunger man någon vers på psalm 297 Härlig är jorden. 

6) Minnesstund - något som är viktigt vid begravning är att få samlas efteråt och prata om vad man varit med om. Självklart blir det enkelt fika och tid för frågor eller för att berätta om något man upplevt. 




På kyrkans egen sida kan man läsa mer om hur man stöttar ett barn i sorg, om barn på begravning och mycket mer. https://www.svenskakyrkan.se/sorg

Här kan du läsa om lite mer praktiska saker kring begravning i Norra Gotlands pastorat:  https://www.svenskakyrkan.se/norragotland/begravning

UMO har en jättebra sida om sorg för unga människor
https://www.umo.se/att-ma-daligt/sorg-och-kris/sorg/

Randiga huset är proffs på barn i sorg och ger många råd för dig som står bredvid
https://www.randigahuset.se/