Meny

Fadder

Att vara fadder är ett fint uppdrag. Det är en speciell vuxen i den döptes liv. Här kan du läsa lite mer om fadderskapet.

Att bli tillfrågad att vara fadder är ett mycket fin uppdrag. Fadderns uppgift är att berätta för barnet om dopets betydelse och vägleda i den kristna tron. Under dopet medverkar ofta faddern, till exempel genom att läsa en text, be en bön, tända dopljuset eller bära fram barnet. Det bestäms i dopsamtalet om och hur faddern vill hjälpa till i gudstjänsten. 

FADDER 
Att välja fadder kan vara svårt. Om det finns en osäkerhet på valet finns prästen där som hjälp. Vad innebär fadderskapet för dig? Vem passar bäst in i dina tankar kring fadderskapet? Det är frågor som kan ställas.  Det kan även vara fint att prata med den som ska bli fadder så att ni är överens om vad fadderskapet innebär. Det finns ingen gräns för hur många faddrar den döpte får ha och du behöver inte ha någon fadder alls. Barnet måste inte ha en fadder. Det är föräldern som väljer om barnet ska ha en fadder.

FADDERBEVIS
Svenska kyrkan i New York delar ut ett fadderbevis till alla faddrar. Där står datum för dopet, namnet på den som döpts och fadderns namn. 

TIPS PÅ VAD EN FADDER KAN GÖRA:
Kom ihåg dopdagen genom att skicka en hälsning till den döpte.
Bjud med den döpte med jämna mellanrum på en dag då bara ni är tillsammans, det kanske till och med kan vara på just dopdagen.
Åk till kyrkan där dopet skedde.
Prata om vad dopet betyder.
Prata om Gud.
Dela tankar om livet.
Var aktiv under fadderbarnets konfirmationstid och försök att vara delaktig på konfirmationen.

Det är bara fantasin som sätter gränser på vad du som fadder kan hitta på. Det viktigaste kan vara att bara finnas där för den döpte.