Pilgrimsvandring

En pilgrimsvandring ser ut som en helt vanlig vandring. Man sätter den ena foten framför den andra. Stannar och rastar ibland. Har med sig fika och matsäck. Det som skiljer den från andra vandringar är syftet med den. Att man vandrar för att genom sin vandring söka.... tja här skiljer sig våra syften åt, det finns lika många anledningar till att pilgrimsvandra som det finns pilgrimer. Men man kan ändå säga att syftet med en pilgrimsvandring bör vara någon form av fördjupning. Kanske söker man Gud, eller större självkännedom. Kanske står man i ett stort vägval i livet och söker vägledning. Kanske söker man frid och sinnesro. Vad du än söker så är du välkommen att vandra på någon av pilgrimslederna i Mullsjö-Sandhems församling:

Pilgrimsrundan i Utvängstorp

Är en 3 km lång runda som börjar och slutar vid Utvängstorps kyrka. Längs med stigen finns tänkvärda ord från Martin Lönnebos frälsarkrans. Terrängen är mycket kuperad och man bör kunna klara att gå både brant uppåt och nedåt för att gå denna runda.

Norra S:t Sigfridsleden

Är en pilgrimsled som går från Jönköping till Falköping, 92 km lång. I Jönköping  anknyter leden till S:t Franciskusleden. I Falköping anknyter den till pilgrimsleder som går till Gudhem- Varnhem och sen vidare mot Nidaros i Norge. I Nidaros ska Norges skyddshelgon, den helige Olav vara begravd och av den anledningen används S:t Olofsmärket som pilgrimsmärke för den här leden.

Men varför kallar vi då leden för Sigfridsled när vi märker den med S:t Olof? Det är lite rörigt med alla helgon här. Men S:t Sigfrid var en biskop från York som sändes för att missionera i Norden någon gång på 1000-talet. Hans bas verkar ha varit i Växjö men det sägs också att det var han som döpte Olof Skötkonung vid Husaby källa. Så förmodligen vandrade han en hel del mellan Småland och Västergötland. Vi vet naturligtvis inte exakt var, men den här leden går längs med många gamla vägar där han mycket väl kan ha färdats.

Ett tips om man vill göra en dagsvandring är att antingen gå från Sandhem till Mullsjö eller tvärtom och sedan ta tåget tillbaka. Från Sandhems kyrka till Nykyrka kyrka är det ca 12 km, sedan får man lägga till några extra km för att komma till stationerna.

 

Klicka här för karta över Norra S:t Sigfridsleden genom Mullsjö kommun