Diakon i grön diakonskjorta och diakonhalsband
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Få stöd av kyrkan

Diakoni betyder tjänst och innebär omsorg om människan i livets olika situationer och kallas ibland för kyrkans sociala arbete. Det kan handla om att du behöver prata med någon när livet känns svårt, eller att du befinner dig i en livssituation då du behöver hjälp på annat sätt. S:t Mikaels kyrka erbjuder ett par olika samtalsgrupper som till exempel Leva-vidare-grupper.

Ung kvinna blundar med ett nöjt ansiktsuttryck. Text Prata hjälper.

Boka samtal med en diakon

Svenska kyrkan Malmö erbjuder samtalsstöd för alla, oavsett ålder, sexualitet eller religion. Det är helt kostnadsfritt och utan journaler. Du väljer själv om samtalet ska ske digitalt, via telefon eller som fysiskt möte. Ingen fråga är för stor eller för liten.

Diakonisamtal Foto: Karolina Johansson

Diakonimottagning

Välkommen att boka besök. Får du inget svar på telefon, lämna ett meddelande med namn och telefonnummer så ringer diakonen upp. Det går även bra att mejla.

Ilse Viebusk nås säkrast på telefon måndagar och torsdagar kl. 10–12.

Sophie Klussmann nås säkrast på telefon tisdagar och torsdagar kl. 13–14.

Diakon Ilse Viebusk och diakon Sophie Klussman, se kontaktuppgifter nedan. 

Med en diakon eller präst kan du prata om allt

Samtal med en präst eller en diakon i Svenska kyrkan kallar vi ofta för själavårdssamtal. För präster och diakoner är tron på Gud självklar, men du behöver inte tillhöra Svenska kyrkan eller vara troende. Du får – men behöver inte – prata om Gud, läsa Bibeln eller be när du talar med en präst eller diakon.

Du kan få samtalsstöd via telefon, digitalt eller i ett personligt möte. Kontakta din församling om du vill boka tid för ett samtal. Präster och diakoner finns också i sjukhuskyrkan, universitetskyrkan, i försvarsmakten och på fängelser. Samtalen är kostnadsfria.

Syndernas förlåtelse

Kanske vill du bikta dig. Bikt innebär att du får du ta emot Guds förlåtelse och att du får hjälp att förlåta dig själv för något som tynger dig.

Läs mer om bikt i Svenska kyrkan.

Präster och diakoner har tystnadsplikt

Vid bikt och enskild själavård har prästen absolut tystnadsplikt. Det finns inga undantag från tystnadsplikten. Även om den som samtalat med prästen vill att prästen ska föra det vidare går det inte. 

Diakonen har också tystnadsplikt vid enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bli kallad till vittne i en rättegång. En diakon får också bryta tystnadsplikten när det handlar om brott, och vid oro för att ett barn far illa. Den som har samtalat med en diakon kan själv gå med på att diakonen får lämna informationen vidare.

Leva-vidare-grupp

S:t Mikaels kyrka erbjuder en samtalsgrupp för dig som har förlorat en närstående. Den som mist någon går igenom en livsfas som är svår att sätta ord på. Bara den som varit med om sorg vet vad det handlar om. Svenska kyrkan har lång erfarenhet av att möta människor i sorg och har sett att leva vidare-grupper är ett stöd för att kunna gå vidare.

I samtalen delas tankar och erfarenheter. Genom att lyssna till andras upplevelser och genom att berätta om hur livet ändå kan gå vidare kan man hjälpa varandra. Gruppen har två samtalsledare, en präst och en diakon och samtalen följer en modell med olika teman för varje tillfälle.

Leva vidare-gruppen träffas sex gånger under ett halvår.  Varmt välkommen att delta. För mer information, kontakta diakon Ilse Viebusk, se kontaktuppgifter nedan.

Människor fikar och samtalar kring ett bord

Umgås i kyrkan

Det finns många mötesplatser i Svenska kyrkans regi runt om i Malmö. Här finns något för alla, oavsett ålder, som vill träffa andra och umgås. Kyrkan har stickkafé, sopplunch, kafé med föredrag, babykafé och mycket mer. Välkommen in i gemenskapen.

Personer samtalar kring ett bord

Stöd i sorgen

Det finns en läkande kraft i att få dela sin sorg med andra som befinner sig i samma eller liknande situation. Svenska kyrkan Malmö anordnar regelbundet sorgegrupper för vuxna, barn och ungdomar.

Svenska sedlar

Stiftelser och fonder

Svenska kyrkan i Malmö förfogar över en rad olika stiftelser och fonder från vilka du kan söka ekonomiska bidrag.

Stöd vid ansökningar och myndighetskontakter

Svenska kyrkan stödjer varje år fler än 40 000 personer i allt från ansökan om bidrag, ekonomisk rådgivning, skuldsanering, rättshjälp, migrationsärenden, rådgivning för flyktingar och asylsökande till myndighetskontakter.

Försoning i skadade relationer

Svenska kyrkan i Malmö och Lund samt Försoningsgruppen erbjuder fördjupande försoningsdagar för dig som vill bearbeta kränkningar, lösa konflikter, har levt eller lever i skadade relationer och längtar efter att hitta vägar vidare.

Relaterad information

Mobiltelefon på bord

Jourhavande präst

Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21–06, även om du befinner dig utomlands. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam. Ring 112 och be att få tala med Jourhavande präst.

Kolme graafista kuvaa caatista, puhelimesta ja nettikirjeestä.

Palveleva puhelin

Ruotsin kirkon keskusteluapu ja kriisipuhelin. Voit soittaa, lähettää nettikirjeen tai chattailla päivystäjän kanssa luottamuksellisesti. I Sverigefinska telefonjouren kan du prata finska, chatta eller skriva ett digitalt brev. Du kan vara anonym och ingen utomstående kan ta del av samtalet.

Ung kille ligger i mörkret och tittar på sin mobiltelefon.

Kyrkans SOS

Känns livet svårt? Vill du prata med en medmänniska? Vi lyssnar på dej! Skriv till SOS-brevlådan eller ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.

Illustration av tre tjejer där två står tillsammans och en utanför.

Nätvandrarchatten

Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.

Ett par går hand i hand över en asfalterad bro.

Familjerådgivning

Svenska kyrkans familjerådgivning i Lund erbjuder möjligheter att genom samtal hitta lösningar på de problem som uppstått i relationen till en partner eller till en annan närstående. Ring 046-71 88 90 eller mejla lund.familjeradgivning@svenskakyrkan.se för att boka en tid.

Stort vitt hus med rött tegeltak

Sjukhuskyrkan

Oavsett om du är patient, närstående eller personal, troende eller icke-troende, är du alltid välkommen att kontakta Sjukhuskyrkan på Skånes Universitetssjukhus i Malmö. Sjukhuskyrkan finns när du behöver någon att prata med.