Påsk i kyrkan

Påsken är kyrkans största helg. Vi firar att Jesus besegrar döden. Att livet segrar över döden. Att ljuset vinner över mörkret. Att godhet har makt över ondskan. Här hittar du schemat över Stilla veckans och Påskhelgens andakt- och gudstjänstliv.

PALMSÖNDAGEN - 5 april Högmässa 11.00 - Sänds live på Facebook
Palmsöndagen är söndagen som inleder veckan före påsk; Stilla veckan. På palmsöndagen handlar bibeltexterna som läses i kyrkan om när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Då togs han emot som en kung av folket som viftade med palmblad av glädje och sjöng Hosianna.

STILLA VECKAN
Under veckan före påsk, som kallas stilla veckan, hålls andakter eller gudstjänster som berättar om vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Det är ett drama som brukar kallas passionsdramat. Gudstjänsterna kallas passionsgudstjänster.

Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag. Då bytte man förr i världen ut kyrkklockans metallkläpp mot en kläpp av trä, en dymmel. Då lät klockklangen dovare.
Passionsandakter
6 april 19.00
7 april 19.00
8 april 19.00
Spelas in och läggs ut på vår Facebook-sida
Du behöver inte ha ett konto på Facebook, det går bra att se andakterna ändå.

SKÄRTORSDAG - 9 april Mässa 19.00 - Sänds live på Facebook
På skärtorsdagen den 9 april firar vi skärtorsdagsmässa 19.00. Trots att det är inledningen till långfredagen ses ändå denna mässa som en glädjens och festens måltid, som den Jesus firade med sina vänner den sista kvällen.

Skärtorsdagsmässan brukar ofta sluta med att man dukar av ljus, blommor och textilier från altaret och kyrkorummet. Snart ska det ju bli långfredag.

LÅNGFREDAG - 10 april Gudstjänst 11.00 - Sänds live på Facebook
Under gudstjänsten på långfredagen är det stilla och allvarligt i kyrkan. Det är ofta ingen musik och kyrkklockorna ringer inte. Under långfredagsgudstjänsten följer vi berättelsen om när Jesus korsfästs.

PÅSKAFTON: I VÄNTAN PÅ JESU UPPSTÅNDELSE - 11 april Andakt i Påsknatten 19.00 - spelas in och läggs ut på vår hemsida
I Sverige börjar vi påskfirandet redan på påskafton. Det beror på att helgen börjar klockan sex kvällen före helgdagen enligt  gammal tideräkning. I denna andakt tänder vi Påskljuset, sjunger Påskljushymnen och läser Påsknattens evangelium.
Spelas in och läggs ut på vår Facebook-sida
Du behöver inte ha ett konto på Facebook, det går bra att se andakterna ändå.

PÅSKDAGEN - 12 april Påskdagsmässa 11.00 - Sänds live på Facebook
På påskdagens morgon eller förmiddag firar vi att Jesus har uppstått. Det är en glad gudstjänst. I kyrkan tänder vi ett stort påskljus som symbol för att ljuset har besegrat mörkret. Påskljuset är sedan tänt i varje gudstjänst fram till Kristi himmelsfärds dag.