Begravning

”Varje djup sorg har förlorad glädje till föremål…” (Harry Martinson) Begravningen är oftast en viktig del av sorgearbetet för att få kraft att gå vidare i ett liv som har förändrats.

Alla medlemmar i Svenska kyrkan har rätt till en begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning.

I begravningsgudstjänsten överlämnar vi den döda i Guds händer, tar avsked och gör något fint för den vi har förlorat.

Begravningen kan äga rum i någon av våra kyrkor eller i gravkapellet på Södra kyrkogården. Bokning sker vanligtvis via begravningsbyråerna.

Tacksägelse kallas det när vi i söndagens gudstjänst läser upp namnen på de medlemmar som dött. Samtidigt tänder vi ett ljus och ber för de anhöriga. Vi skickar ut ett meddelande om när detta sker till den som står som kontaktperson på begravningsanmälan.

Vid allhelgonahelgen närmast efter dödsfallet inbjuds anhöriga till minnesgudstjänst där vi åter läser upp namnet och tänder ett ljus.
Vid frågor gällande gravplatser, urnnedsättningar med mera, kontakta kyrkogårdens expedition eller se information på hemsidan.

Kyrkogården - Expedition

Frågor, beställning av gravskötsel och bokning av urnnedsättningar sker på Kyrkogårdsförvaltningens expedition på Södra kyrkogården i Lindesberg.

Öppettider:
Måndag 9-12