Gravsättning

Alla som är folkbokförda i Sverige, oavsett trossamfund, har rätt till en avgiftsfri gravplats i 25 år. När man ska välja gravplats till en anhörig som gått bort finns det olika möjligheter; kistgrav, urngrav, minneslund, askgravlund eller spridning av aska. Det är den avlidnes egen önskan som så långt som möjligt ska följas vid val av gravplats.

Kistgrav

Vid gravsättning av kista sänks hela stoftet ned i marken. Vanligtvis följer begravningsgästerna med ut till gravplatsen för att hålla avsked i samband med att kistan sänks ned. Man kan också välja att ha avskedet i kyrkan. Gravrätten gäller i 25 år och kostar inget. Mot en avgift om 1000 kr kan man sedan förlänga gravrätten i 15 år.

Kvibergs krematorium i Göteborg
Kvibergs krematorium i Göteborg Bild: Karolina Braun

Kremation

Kyrkoförvaltningen i Kungälv har avtal med Kvibergs krematorium i Göteborg. Kremering sker inom några dagar efter begravningen. Läs mer om Kvibergs krematorium.

Urngrav

En urna gravsätts efter begravningen. De anhöriga har möjlighet att vara med vid gravsättningen, ibland i form av en andakt. Urngravsättning kan också ske utan de anhörigas närvaro. En urna måste gravsättas inom ett år. Liksom för kistgravar gäller en gravrättstid om 25 år, som sedan kan förlängas i 15 år mot en avgift om 1000 kr.

Minneslund

Minneslund på Skogskyrkogården
Minneslund på Skogskyrkogården Bild: Karolina Braun

På Skogskyrkogården och Sankt Halvards kyrkogård finns minneslund. Att gravsätta aska i minneslund innebär att gravplatsen blir anonym och att man istället har en gemensam plats för blommor och ljus. Askan i minneslund kan antingen grävas ned eller spridas. De anhöriga närvarar inte vid gravsättningen.

askgravlund

På Skogskyrkogården finns fr.o.m. 2017 också en askgravlund. Även här vet inte anhöriga exakt var askan är begravd, men till skillnad från minneslunden får anhöriga en liten namnplakett på gravstenen. Det finns plats för 75 plaketter på gravstenen och varje plakett kan rymma två namn. För gravering och uppsättning av plaketten utgår en kostnad om 2000 kr. Intill askgravlunden finns en ljusbärare, bänk och planteringar.

Spridning av aska

Askan efter en avliden får spridas ut i naturen om Länsstyrelsen ger sitt tillstånd. Platsen ska vara lämplig och askan måste hanteras på ett värdigt sätt. Det vanligaste är att askan sprids ut i havet. För mer information se länsstyrelsens hemsida.

För val av gravplats är anhöriga välkomna att boka en tid för visning hos kyrkogårdsförvaltningen.

Kontakta Kyrkogårdsförvaltningen

Kyrkogårdsförvaltningen har kontor vid Skogskyrkogården i Kungälv. Välkommen att kontakta oss för visning av gravplats, beställning av gravskötsel eller andra frågor som rör våra kyrkogårdar.

Telefon: Expedition 0303-37 70 50 mån-tor 10-12, 13-15, fre 10-12.

Besöksadress: Dämmevägen 14 i Kungälv

Postadress: Box 344, 442 10 Kungälv

Kyrkogårdsföreståndare: Mikael Osberg, 0303-37 70 51

E-post till Kyrkogårdsförvaltningen

Gravskötsel

Det går att teckna gravskötselavtal med kyrkogårdsförvaltningen. I avtalet ingår vår-och sommarplantering, samt allhelgonautsmyckning, vattning och övrig skötsel. I Kungälv och Ytterby erbjuder vi:

Ettårsavtal med automatisk förlängning med ett år i taget under gravrättstiden. Avtalet löper tills dess att man aktivt säger upp avtalet. Avgiften betalas en gång per år.
Pris (1 år): Låda 1066 kr. Grusskötsel 420 kr.