Foto: IKON

Dop

Kyrkan välkomnar alla som vill döpa sig och bli en del i Guds stora familj. Läs mer om dopet i våra församlingar i Krokoms pastorat.

Boka Dop

Genom dopet förs vi in i kyrkan och ingår i en större gemenskap och tillhörighet. Dopet är en gåva som inte kräver någon motprestation och påminner oss om att vi är sedda och älskade av Gud.

DOP FÖR ALLA ÅLDRAR

Det är oftast barn som döps i Svenska kyrkans regi, men allt fler ungdomar och vuxna vill döpas. Det sker ofta i samband med konfirmationsläsning, efter undervisning eller i samband med en samtalsgrupp i kristen tro.

DOP OCH MEDLEMSKAP

Dopet är grunden till medlemskap i Svenska kyrkan. Den som har döpts i ett annat kristet samfund är också välkommen som medlem i Svenska kyrkan, något nytt dop behövs inte. Enligt Svenska kyrkans ordning gäller ett kristet dop för alltid. Dopet är kostnadsfritt.

DOPINBJUDAN

Alla nyfödda barn i pastoratet med tillhörig förälder, får en dopinbjudan på posten. I inbjudan finns information om dopet. 

BOKA DOP

Dopet kan ske i samband med gudstjänst eller enskilt. 

Att ha dop i samband med gudstjänst är fördelaktigt, då det är mycket musik och en församling som vill sjunga och trevliga gudstjänster som ger möjlighet för församlingen att ta emot de nya församlingsmedlemmarna.

En enskild dopgudstjänst går också att boka både i kyrkans lokaler eller på annan plats vid hemmet.

Ni kan även boka lokal för dopkaffe efteråt. Lokalen är kostnadsfri för dop. Ni får på egen hand duka, koka kaffe och servera samt städa efteråt. Lokalen återlämnas i befintligt skick.

DOPSAMTAL

Inför dopet träffar man prästen för att prata om vad dopet är och innebär. Då brukar man även gå igenom dopgudstjänsten, välja psalmer tillsammans och komma överens om vem som gör vad under gudstjänsten.

DOPKLÄDER

Det lilla barnet har en dopklänning som är ganska lång och den symboliserar att det lilla barnet ska växa till sig i tron om vad dopet innebär. En tonåring eller vuxen bär gärna finkläder med något vitt inslag. Det vita påminner om den förlåtelse och renhet som Gud ger i dopet.

Om ni önskar låna en dopklänning av oss, kan ni boka in den samtidigt som ni bokar in dopet eller tala om för prästen på dopsamtalet att ni önskar låna en.

FADDRAR

Föräldrarna ber ofta någon de vill ska spela en speciell roll i barnets liv att vara fadder. Det är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor/gudfar. Att vara fadder innebär att man känner lite extra ansvar för sitt ”gudbarn”, det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga.

Enligt Svenska kyrkans kyrkoordning ska en fadder ”vara döpt och villig att dela barnets kristna uppfostran”. Men faddern behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan.

Våra kyrkor:

Kyrkor & kapell

Våra kyrkor välkomnar dig på en upptäcktsfärd till en större värld.

Boka Dop

Här kan du fylla i dina önskemål om dopet. Vi hör av oss för fortsatt kontakt!

Dopdräkter som Aspås församling lånar ut.

Dopkläder

Varje församling har dopkläder att låna gratis. Den vita klänningen är en symbol som påminner oss om hur vi från det att vi föds tills vi dör finns i Guds kärlek, omsorg och gemenskap.

Tips på psalmer

Här finns några av de psalmerna som är vanliga vid dop. Det är sångare ur Annakören och Näsets unga manskör från Svenska kyrkan i Höllviken som sjunger.

Prästen håller en hand på ett litet dopbarns huvud.

Barndop

Dopet är en fin tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också ett tillfälle då barnet får ett löfte från Gud om att Gud har omsorg om barnet, alla dagar, vad som än händer.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Du döps bara en gång, för dopet gäller hela livet. Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas också som ung eller vuxen.

Bebisfötter som vilar på ett vitt fårskinn.

Dop i en krissituation

Ibland blir livet inte som man tänkt, och det är osäkert om en människa kommer att överleva.

Droppar av vatten som far genom i luften.

Meningen med dopet

Dopet är en helig handling, ett sakrament. Handlingen är helig eftersom vi tror att Gud verkar genom den.

En bebis i dopklänning med handen som sträcks fram.

Drop in-dop

Välkommen till drop in-dop lördag 15 oktober i Krokoms kyrka. Vi har öppet mellan klockan 10:00 och 16:00. Drop in-dop betyder att du inte behöver boka i förväg. Vi erbjuder en enkel och högtidlig dopgudstjänst. Kom som du är – själv eller med familj och vänner. Dopet är alltid gratis. Det är aldrig för sent att döpa sig.

En bebis i famnen på en vuxen och bebisens storasyskon som tittar ner i dopfunten medan vattnet hälls i.

Dop

Dopet är en fest. Vi firar att den som döps – liten eller stor – blir en del i Guds stora familj.