Kyrkoavgift

Vad får jag för kyrkoavgiften?

Sedan skilsmässan med staten kallas kyrkoskatten nu kyrkoavgift, men kostnaderna är desamma.

Alla som tillhör Svenska kyrkan betalar kyrkoavgift inklusive begravningsavgift. Avgiften varierar i storlek beroende på inkomst och vilken församling man tillhör.

Oavsett om man tillhör Svenska kyrkan eller inte, så betalar alla skattepliktiga i Sverige begravningsavgiften.

I Kristinehamn betalar du kyrkoavgift 1.10 kr och stiftsavgift 7,5 öre

Du betalar en gemensam begravningsavgift för hela Sverige på á 24.2 öre (förutom dem i Stockholm och Tranås)

Detta får du för kyrkoavgiften (1,10 öre):

• Underhåll av våra vackra kyrkor och övriga fastigheter.
  • Gudstjänster.
  • Vigslar, begravning- och dopgudstjänster.
  • Kyrkan i vården.
  • Diakoni.
  • Polissjälavård.
  • Barnverksamhet.
  • Konfirmander och Kyrkans Unga.
  • Vuxenkonfirmander.
  • Församlingskår och syföreningar.
  • Studiecirklar och undervisning.
  • Enskilda samtal och själavård.
  • Kyrkomusik.
  • Kyrkans café och sommarhem.
  • Administration för att få det hela att fungera.
  • Kris och katastrofhjälp.

Detta får du för begravningsavgiften (24,2 öre):

• Fina och välskötta kyrkogårdar och viss begravningsverksamhet dock inte begravningsgudstjänst.

7,5 öre går till:

• Stiftet men det mesta går tillbaka till oss som stöd för olika behov. Stiftet ger oss också stöd och hjälp gällande t.ex. barn, ungdoms- och konfirmandverksamhet.