Foto: David Ottvall

Mer glädje i skolarbetet när det finns en trygg grund

Lärarna Mattias Wesslund och Nina Lindh uppskattar det nära samarbetet kollegor emellan på S:ta Maria skola i Alsike.

S:ta Maria skola i Alsike är en liten skola, vilket har stor betydelse för både elever och lärare. Här känner alla varandra, vilket bidrar till en lugn och trygg atmosfär.
Lärarna Nina Lindh och Mattias Wesslund uppskattar det småskaliga.

– Det är jätteroligt och stimulerande att jobba här, eftersom vi har ett så nära samarbete kollegor emellan, säger Nina.

– Nästan hela tiden är vi två lärare i klassrummet, förklarar Mattias. Det känns jättetryggt och har många fördelar. Det minskar stressen i planeringen. Vi kan också hjälpas åt om något händer i korridoren.

– Vi delar på mentorskap och utvecklingssamtal, ger varandra feedback och kan bolla tankar och idéer.

Skolan drivs av Svenska kyrkan. Hur är det att jobba på en kristen friskola?

– Vi har kapellsamling varje måndag och får ett budskap med oss inför veckan, berättar Nina.

– Och vi tar vara på alla högtider som jul och påsk, påpekar Mattias. Varför firar vi till exempel påsk? Sådant får vi förklarat för oss i kapellet.

– Värdegrunden förmedlas där, säger Nina. Det är inga konstigheter. Små, små budskap om medmänsklighet och gemenskap. Hur man ska vara en bra kompis. Samlingen i kalpellet ger en lugn och fin start på veckan.

– Det är mysigt att gå dit, tycker Mattias. När jag började här var jag skeptisk. Jag är ju inte alls en sådan person som går i kyrkan annars. Men samlingarna är mycket fina. Vi bor i Sigtuna. Om vi bodde här skulle jag gärna sätta min egen son i S:ta Maria skola.

Att skolan är liten gör också att problem snabbt kan fångas upp.

– Våra chefer har stort förtroende för sin personal, säger Mattias. Agnetha Malmer har själv jobbat som lärare i många år och i hennes fall är det en styrka.

– Lärare är förstås ett yrke där man aldrig blir nöjd, konstaterar Mattias. Det är lätt att ta med sig jobbet hem och lätt att jobba slut på sig.

– Agnetha är bra på att bromsa oss när det behövs, säger Nina. En fördel är att Svenska kyrkan erbjuder många möjligheter att prata av sig som vuxen

Eleverna på S:ta Maria ligger långt fram kunskapsmässigt när de går vidare till andra skolor.

Mattias vill framhålla att S:ta Maria har en bra fritidsverksamhet.

– Det är sådant som ger trygghet. Personalen har bra planering och vet vad som händer.

David Ottvall

Den här texten publicerades först i Knivsta pastorat nr 4 - 2019.