Foto: Emma Olausson

Närhetens kyrka firar 40 år!

Nyhet Publicerad

Den 31/8 firar kyrkan 40-årsjubileum och förvandlas till bio för en dag. Här kan du läsa och se bilder från invigningen 1979 och biografen som fanns innan kyrkan byggdes.

Välkomna på 40-årsjubileum

Lördag 31 augusti

kl. 15 Hitta Nemo
kl. 18 Så ock på jorden

Bio, popcorn, helgmålsbön och gemenskap!

Fri entré

Varmt välkomna!

 

Från bio till kyrka

Kön ringlade lång på vägen utanför ladan. Det var bäst att komma i tid om man ville få en bra plats. Utanför dörren satt affischer med aktuella filmer. ”Blå ladan” eller ”La-a”, som ladan kallades, var Kils enda biograf fram tills att folkets hus byggdes. Det var hit man gick på onsdag- och lördagskvällarna. På söndagar visades film för barnfamiljer. Biografen ägdes av Gustaf ”Bio” Nilsson och hans fru. En biljett kostade 40 öre. På varma dagar ville man sitta längst fram, så nära filmduken som möjligt. Men under vintern sökte man sig längre bak. Längst bak i salongen fanns nämligen en kamin som herr Nilsson eldade i för att värma upp salongen.
    Innan filmen började var stämningen livfull i salongen. Killarna kastade papperstussar. Alla pratade glatt med varandra. Dörren öppnades och herr Nilsson klev in i salongen. Det blev tyst. Herr Nilsson hade pondus. Han behövde bara visa sig så blev hela salongen tyst och alla satt stilla. Filmen började rulla och lamporna släcktes. I mörkret kunde nykära ungdomar hålla handen i smyg. Lampan tändes och filmen avbröts, detta hände oftast när det var som mest spännande. Filmrullen måste bytas, en eller ett par gånger under visningen. Besökarna passade då på att gå ut och sträcka på benen en stund innan filmen återigen kunde visas.  

Invigningen

Det är oklart när biografverksamheten lades ner. Men ladan stod fortfarande kvar när Kyrkans gård byggdes på 70-talet. Men i samband med att stationssamhället Kil växte fram blev behovet av en kyrka i centrum allt större. Det fyra kilometer långa avståndet till Stora Kils kyrka, var besvärande för utveckling av ett modernt gudstjänst- och kyrkoliv. 
    Den 26 augusti 1979 invigdes Närhetens kyrka, det var en glädjedag för församlingen. Kyrkoherde Gustav Fredriksson var glad att hans dröm äntligen var sförverkligad, då det redan på 50-talet fanns planer på att kyrkan skulle byggas. Kyrkokören sjöng i både kyrkan och i bollhallen. Besökarna bjöds på kaffe, landgång och mazarintårta i bollhallen.

Kyrkan fyller 40 år

I år firar Närhetens kyrka 40-årsjubileum. För att binda ihop den gamla goda tiden med nutid kommer Närhetens kyrka för en dag förvandlas till en biograf. Församlingsborna fick under Kil hela veckan rösta fram vilka filmer som ska visas under 40-årsjubileumet. 
    Vi kommer inte att elda i någon kamin längst bak i kyrksalen och vi kommer inte heller att stoppa filmen när det är som mest spännande. Men vi kommer göra vårt bästa för att försöka återskapa känslan av glädje och förväntan som fanns i Blåa ladan när paret Nilsson drev sin biograf.