Foto: Annika Bergkvist

Året på våra kyrkogårdar

Det händer många saker på kyrkogården under årets gång. Men vad händer egentligen under de olika säsongerna?

Vinter

Under vintern ägnas en del tid åt att serva maskiner och att ställa i ordning i lokaler. Under den gångna vintern fälldes ett antal björkar för att ge plats åt nya.  Vintern är i övrigt en bra tid för träd- och buskbeskärning. Vintern som gick behövdes inte mycket snöröjning, men det har varit vintrar tidigare när just det momentet har tagit lite tid. 

Vår

När våren kommer börjar vårstädningen av kyrkogårdarna och då börjar de säsongsanställda sitt arbete. Då städas hela kyrkogården ren eftersom det hinner blåsa ner en del pinnar under vintermånaderna. Framåt påsk kommer påskliljor som enligt beställning ska placeras ut på gravplatser. Gräset börjar också växa och gräsklippningen kommer igång.  Under maj och juni växer gräset fort och det går åt mycket tid till att hålla gräsmattorna snygga.  Under våren ska det också planteras penseer.  Våren är en hektisk tid för kyrkogårdens anställda eftersom allting börjar växa på en gång och med de milda vintrar vi haft på senare tid ligger ogräset i startgroparna och har börjat växa redan innan de säsonganställda börjar arbeta. 

Sommar

I juni kommer sommarblommorna och då är det dags att plocka bort vårblommorna för att ge plats åt ny blomsterprakt. Under sommarmånaderna är det också dags för häckklippning, till exempel avenbok, buxbom och thuja. Normalt börjar gräsets tillväxthastighet att mattas lite efter midsommar, men om det är relativt varmt och fuktigt fortsätter det oförtrutet att växa hela sommaren. Även på sommaren går det utmärkt att göra beskärningar på både buskar och träd. 

Höst

Under hösten kommer det riktigt tunga arbetet med lövhanteringen. Då läggs det mycket arbetstid på att samla ihop löven. Till hjälp har personalen blåsmaskiner, både på hjul och ryggburna. Det är ett tungt jobb att samla ihop alla löven. Under denna tiden underlättar det mycket om det är torrt väder.  Under hösten ska även ljungplantor sättas ut på gravplatser. Och inför allhelgonahelgen och inför första advent läggs det ut granris på gravplatserna där gravrättsinnehavaren har beställt det.