Lyssna

Kyrkoval 2025

Här finns information kring hur du ställer upp och bildar en nomineringsgrupp.

Söndagen den 21 september 2025 har du som är medlem i Svenska kyrkan möjlighet att utöva din demokratiska rätt och vara med och forma framtidens kyrka.

I kyrkovalet väljer du de personer som har uppgiften att vara förtroendevalda i något av de beslutande organen i Svenska kyrkan.

Röstberättigad och röstkort

Du som senast på valdagen fyllt 16 år, är medlem i Svenska kyrkan och är kyrkobokförd i en församling i Sverige när röstlängden fastställs, får rösta i kyrkovalet! Kul!

De röstberättigade får sitt röstkort några veckor innan valet. På röstkortet finns uppgifter om vilken vallokal du ska rösta i och vilka val du har rätt att rösta till.

Förtidsröstningen startar den 8 september och pågår fram till och med valdagen den 21 september. 

Du gör tre val

I kyrkovalet kan du välja till tre nivåer: lokal, regional och nationell.

Lokalt – val till kyrkofullmäktige i Kalmar pastorat

Du väljer till kyrkofullmäktige i den församling eller det pastorat där du bor. Kyrkofullmäktige bestämmer ramarna för den verksamhet som finns nära dig. Till exempel vilken verksamhet församlingen ska ha för barn, unga och äldre, eller hur musiklivet ska se ut. I valet till kyrkofullmäktige använder du vit valsedel.

Regionalt – val till stiftsfullmäktige i Växjö stift

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift och om du bor i Kalmars församlingar tillhör du Växjö stift. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Stiftens uppgift är i första hand att stötta församlingarna i deras verksamhet och förvaltning. Ska till exempel en kyrka renoveras kan stiftet bidra med kompetens inom fastighetsområdet. I valet till stiftsfullmäktige använder du rosa valsedel.

Nationellt – val till kyrkomötet

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 ledamöter beslutar om kyrkans gemensamma och övergripande frågor. Det kan röra allt från hur kyrkan ska arbeta med klimatfrågan till vilka psalmer som ska finnas i psalmboken. I valet till kyrkomötet använder du gul valsedel.

Rösta på en nomineringsgrupp 

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper. Du kan se vilka grupper och kandidater som ställer upp i Kalmar pastorat på denna sida den 2 juni.

På valsedeln är det tillåtet att göra tre personkryss.

Så här röstar du 

Förtidsröstning är möjligt i hela landet 8–21 september 2025.

  • Brevröstning med post eller bud – om du inte själv kan ta dig till vallokalen eller om du befinner dig utomlands.
  • Budröstning – om du ska vara bud åt någon annan hämtar du ett brevröstningspaket i en av Kalmars församlingar eller på Domprostgården.
  • På valdagen den 21 september 2025 röstar du i den vallokal som står på ditt röstkort. Du får hem röstkortet några veckor före valet.

    Viktigt: Ta med ditt id-kort! 

Vad innebär det att vara förtroendevald?

Vi har intervjuat några av Kalmar pastorats förtroendevalda. Här kan du läsa om vad de tycker är bäst med sitt uppdrag

Förtroendevald i kyrkan

Kalmar pastorat styrs av förtroendevalda som arbetar för församlingarnas bästa. Här kan du läsa mer om hur besluten fattas och vem som ansvarar för vad.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.

Vill du arbeta i kyrkovalet?

Kyrkovalet är ett stort samverkansprojekt. Tusentals personer hjälper till att genomföra valet. Är du intresserad av att jobba som valförrättare, röstmottagare eller värd?

På andra språk/In other languages

Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages.

Tillgänglig webb

Sidor om kyrkovalet med information på lätt svenska och teckenspråk.

På andra språk/In other languages

Här finns information om kyrkovalet på andra språk. Information about the election in Church of Sweden translated to several languages.

Lättläst om kyrkovalet

Här får du veta mer om vad kyrkovalet är och hur du gör för att rösta.

Valberedningen

Anders Torbrand

Anders Torbrand

Valberedningens ordförande, Svenska kyrkan i Kalmar

För information om kyrkovalet i Kalmar

Anke Decker

Anke Decker

Administratör, Registrator, Inventarieansvarig, Sekreterare i valnämnden, Sekreterare kyrkofullmäktige, Svenska kyrkan i Kalmar

Mer om Anke Decker

anke.decker[a]svenskakyrkan.se; Administratör, sekreterare, registrator, arkiv- och inventariefrågor, webbredaktör kyrkogårdsförvaltning.

Informationsansvarig

Isabell Karlsson

Isabell Karlsson

Kommunikatör, Svenska kyrkan i Kalmar

Mer om Isabell Karlsson

Isabell arbetar med intern och extern kommunikation så som; publikationer, fotografi, grafisk formgivning, sociala medier och webbredaktör för pastoratets hemsidor.

Ansvarig och leder pastoratets verksamheter

Gustav Lundborg

Gustav Lundborg

Präst, Kyrkoherde, Svenska kyrkan i Kalmar

Mer om Gustav Lundborg

Kyrkoherde. Ansvarig för och leder pastoratets verksamheter. Kontraktsprost.