Meny

Gudstjänster i veckan

Predikoturer den 9 -16 april 2020. Vi ses på distans på olika sätt!

 

Alla kyrkor i Kalmar pastorat är öppna i minst ett par timmar om dagen för enskild bön och ljuständning. Vi upprätthåller gudstjänstrytmen men följer biskop Fredriks rekommendation att inte bjuda in till offentliga gudstjänster. Be där du är när kyrkklockorna ringer, så deltar du i bönen för vår värld!
Om du tillhör en riskgrupp och inte kan be någon vän eller granne om hjälp med att handla mat eller gå till apoteket, ring! På 0480-42 14 50 svarar vi måndag, tisdag och torsdag 10–12 och onsdag 13–15.
På pastoratets webbplats och på Facebook (Svenska kyrkan i Kalmar) hittar du direktsända och inspelade gudstjänster och andakter.

Kalmar domkyrkoförsamling

Vi upprätthåller gudstjänstrytmen men följer biskop Fredriks rekommendation att inte bjuda in till offentliga gudstjänster. Be där du är när kyrkklockorna ringer, så deltar du i bönen för vår värld!
Skärtorsdag–annandag påsk: dagliga betraktelser på Facebook.
Påskdagen och annandag påsk firas icke-offentlig högmässa som sänds i Sjukhusradion. Bön/andakt må–fr 12 – be med oss då där du är. Kyrkan är öppen för ljuständning, enskild andakt, påskstationsvandring, Frälsarkransen-vandring i påsktid långfredag, påskdag och annandag 9–15 (påskafton stängt), ti–to 8–15. Musik och andakter inför kommande söndag läggs ut på Facebook och på vår hemsida. Alla grupper, körer och verksamheter tar paus tills restriktionerna lättar.

Kalmar S:t Johannes församling

Vi upprätthåller gudstjänstrytmen men följer biskop Fredriks rekommendation att inte bjuda in till offentliga gudstjänster. Be där du är när kyrkklockorna ringer, så deltar du i bönen för vår värld!
Kyrkan öppen långfredag 13–15, 15.30–17, påskafton 21–23, påskdagen 10–13, annandag påsk 10–15. Ons 14 Promenerande bokcirkel.

Heliga Korsets församling

Vi upprätthåller gudstjänstrytmen men följer biskop Fredriks rekommendation att inte bjuda in till offentliga gudstjänster. Be där du är när kyrkklockorna ringer, så deltar du i bönen för vår värld!
Mässorna och Långfredagens liturgi sänds på Svenska kyrkan i Kalmars Facebooksida.
To 18.30 Skärtorsdagsmässa, Staffan Holmquist. Fr 10 Långfredagsliturgi, Jonas Lockman, Heléne Ingvarsdotter (violin). Påskafton 20 Vi tänder och välsignar påskljuset utanför kyrkan. Påskdagen 11 Högmässa (på Församlingsgårdens uteplats) Jonas Lockman och Staffan Holmquist. Annandag påsk 10 Högmässa, Staffan Holmquist, Maximilian Björklund (orgel och piano). Ti 18.30 Mässa. To 12 Mässa med orgelmusik. För att ge möjlighet att ta emot sakramentet kommer någon av prästerna stanna kvar i kyrkan när mässan är slut och en timme framåt så att de som önskar kan komma till så kallad enskild kommunion.
Heliga Korsets kyrka är öppen torsdag 14–18 och 19–20, fredag 11–13, söndag 12–14, måndag 11–13.

S:ta Birgitta församling

Vi upprätthåller gudstjänstrytmen men följer biskop Fredriks rekommendation att inte bjuda in till offentliga gudstjänster. Be där du är när kyrkklockorna ringer, så deltar du i bönen för vår värld!
Långfredagen: kyrkorummet öppet för ljuständning och egen andakt, möjlighet till enskilt samtal med präst 10–14, levande musik med Vox Birgittae och Mika Lidén 10.30-11.30.
Påskdagen: kyrkorummet öppet 10–14 som ovan, möjlighet att göra en påskvandring i Kyrkparken (hämta ordning i kyrkan!). Bön kl 10.30, be där du är.
Annandagen: kyrkorummet öppet 11.30–13.30 (präst ej tillgänglig).
Ti–to 12 Bön, be där du är! Kyrkorummet öppet 13–18, personal på plats.
Vill du ha en tidegärd eller annat bönehjälpmedel?
Kontakta Johanna, 0480-42 14 51.

Två Systrars församling

Vi upprätthåller gudstjänstrytmen men följer biskop Fredriks rekommendation att inte bjuda in till offentliga gudstjänster. Be där du är när kyrkklockorna ringer, så deltar du i bönen för vår värld!
Inspelningarna av påskhelgens gudstjänster hittar du på vår webbplats.
Skärtorsdag från 18 Inspelad skärtorsdagsmässa och 18.30–19.30 enskild kommunion i kyrkan. Långfredag från 10 Inspelad korsvägsandakt. Påskdagen från 10.00 Inspelad högmässa och 11–12 enskild kommunion i kyrkan. Annandag påsk från 10 Inspelad högmässa och 11–12 enskild kommunion i kyrkan. On från 18 Inspelad mässa och 18.30–19.30 enskild kommunion i kyrkan. To från 18 Inspelad mässa och 18.30–19.30 enskild kommunion i kyrkan.
Kyrkan är öppen för besök och andakt sö–to 8.30–21.00 och fr–lö 8.30–17.30.

Sjukhuskyrkan

Sjukhuskyrkans radio (kanal ”kyrka” i radion vid varje säng på Länssjukhuset Kalmar) sänder: Påskdagen och annandag påsk 11 Högmässa från Kalmar domkyrka, må–on 11.00–11.15 Bön för dagen, to 19.00–19.15 Vid dagens slut.

Skärtorsdagen

Skärtorsdagen firas till minne av den kväll när Jesus för sista gången äter tillsammans med sina lärjungar och instiftar nattvarden. Senare på natten när Jesus och hans lärjungar samlats i Getsemane trädgård grips Jesus av de romerska soldaterna.

Tema

Det nya förbundet

Liturgisk färg

Vit

Altardekoration

På altaret ställer vi vita och röda blommor och vi tänder sex ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Andra Moseboken kapitel 12, vers 1-14

Herren sade till Mose och Aron i Egypten: ”Denna månad skall inleda raden av månader; den skall för er vara årets första månad. Säg till Israels menighet att varje familjefar den tionde i denna månad skall ta ett lamm eller en killing, ett djur för varje hushåll. Men om hushållet är för litet för ett helt djur skall husfadern och hans närmaste granne tillsammans ta ett djur, alltefter antalet personer; ni skall göra beräkningen med hänsyn till vad var och en äter. Djuret skall vara felfritt, årsgammalt och av hankön och tas från fåren eller från getterna. Ni skall spara det till den fjortonde dagen i denna månad; då skall hela Israels församlade menighet slakta det mellan skymning och mörker. Man skall ta av blodet och stryka på båda dörrposterna och på tvärbjälken i de hus där man äter det. Köttet skall ätas samma natt; det skall vara stekt över eld och det skall ätas med osyrat bröd och beska örter. Ni får inte äta något av köttet rått eller kokat i vatten, utan det skall vara stekt över eld, med huvud, fötter och innanmäte. Ingenting får lämnas kvar till morgonen; om något då är kvar skall ni bränna upp det. Vid måltiden skall ni ha kläderna uppfästa, skor på fötterna och stav i handen. Ät i hast. Detta är Herrens påsk. Den natten skall jag gå fram genom Egypten och döda allt förstfött i landet, både människor och boskap, och alla Egyptens gudar skall drabbas av min dom — jag är Herren. Men blodet skall vara ett tecken på husen där ni bor. När jag ser blodet skall jag gå förbi, och det förödande slaget skall inte träffa er när jag slår Egypten. Den dagen skall vara en minnesdag för er. Ni skall fira den som en Herrens högtid; i släkte efter släkte skall det vara en oföränderlig ordning att ni firar den.

Epistel

Första Korinthierbrevet kapitel 11, vers 20-25

Men vid era sammankomster går det inte att hålla Herrens måltid, för var och en tar genast för sig av sin egen mat, och den ene sitter hungrig medan den andre har druckit sig berusad. Har ni inte era hem där ni kan äta och dricka? Bryr ni er inte om att det är Guds församling? Skall de som inte har något behöva skämmas? Vad vill ni jag skall säga, skall jag berömma er? Nej, för det här får ni inget beröm. Jag har själv tagit emot från Herren det som jag har fört vidare till er: Den natten då herren Jesus blev förrådd tog han ett bröd, tackade Gud, bröt det och sade: ”Detta är min kropp som offras för er. Gör detta till minne av mig.” Likaså tog han bägaren efter måltiden och sade: ”Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod. Var gång ni dricker av den, gör det till minne av mig.”

Evangelium

Matteusevangeliet kapitel 26, vers 17-30

Första dagen av det osyrade brödets högtid kom lärjungarna fram till Jesus och frågade: ”Var vill du att vi skall ordna för påskmåltiden åt dig?” Han svarade: ”Gå in till staden och hälsa den och den att er mästare säger: Min stund är nära. Jag vill hålla påskmåltid hos dig med mina lärjungar.” Lärjungarna gjorde som Jesus hade sagt, och de ordnade för påskmåltiden. På kvällen lade han sig till bords med de tolv. Medan de åt sade han: ”Sannerligen, en av er skall förråda mig.” De blev mycket bedrövade och började fråga honom, en efter en: ”Det är väl inte jag, herre?” Han svarade: ”Den som doppade handen i skålen tillsammans med mig, han skall förråda mig. Människosonen går bort, som det står skrivet om honom, men ve den människa genom vilken Människosonen blir förrådd! Det hade varit bäst för den människan om hon aldrig hade blivit född.” Judas, som skulle förråda honom, sade: ”Det är väl inte jag, rabbi?” Jesus svarade: ”Du har själv sagt det.” Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: ”Tag och ät, detta är min kropp.” Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han den åt dem och sade: ”Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: nu kommer jag inte att dricka av det som vinstocken ger förrän den dag då jag dricker det nya vinet med er i min faders rike.” När de hade sjungit lovsången gick de ut till Olivberget.

Psaltaren

Psaltaren psalm 111, vers 1-5

Halleluja! Stora är Herrens verk, de begrundas av alla som älskar dem. Höga och majestätiska är hans gärningar, hans rättfärdighet varar för alltid. Han låter oss minnas sina under. Nådig och barmhärtig är Herren, han ger föda åt dem som fruktar honom, han minns för evigt sitt förbund.