Foto: Susanne Andkvist

Bårtäcke Olofström

Jämshögs församling har ett bårtäcke i Olofströms kyrka som kan lånas vid begravningar.

Annie Foglert, som skapat bårtäcket till Olofströms kyrka, vill i täcket skapa en vacker plats inspirerat av Olofströms naturområden, inte en specifik plats utan ett ställe alla kan ha referenser till och hitta sig själv i. På platsen skulle det finnas både djup och rymd men det skulle framför allt finnas vatten och spegling.

Landskapet består av berg och kullar som vätter ner mot vatten. Täcket har en symetrisk komposition trots att sidorna skiljer sig åt. Bergen speglas i vatten och går från blå-grå-grön till en nästan hudfärgad rödbränd ton. Annie har döpt bårtäcket till MinnesLandskap.

Annies tankar inför skapandet av bårtäcket till Olofströms kyrka:

Annie Foglert
Annie Foglert skapare av bårtäcket till Olofströms kyrka Foto: Anders Blixt

Olofströms kyrka är en modern vacker och ljus kyrka. Färgerna är natur- och materialnära, ljusa trätoner, naturvita väggar och gröna vävda textilier. Ovanför altaret hänger en fin utsmyckning i den djup röd nyans och framför den finns en vävd matta som går i blå, gröna och rosa toner.

När jag har tänkt kring bårtäcket har det varit viktigast för mig att skapa ett bårtäcke som på något sätt ger tröst och värdighet till den som har gått bort och till de som sörjer. Mina nyckelord i processen har virt Tröst, Värdighet och organiskt.

Material:

Bårtäcket är tillverkat av ett vävt tyg som består av silke i värpen och ull i inslaget. Det gör att tyget har en lätt glansig yta och ett vackert fall. För att ge tyngd och tjocklek till bårtäcket är det fodrat med ett tyg som består av hampa och silke. Båda tygen har en härlig naturvit nyans som stämmer överens med de vitbetsade väggarna i kyrkan.

Bårtäcket till Olofströms kyrka mottogs 2017-03-26.