Begravning

Att få ta farväl en sista gång kan vara livsviktigt och helande för oss som är kvar.

Begravning

Att vi en gång ska dö är något vi ofta ryggar inför och sällan talar med varandra om. Men så plötsligt är den en verklighet i våra liv, döden, och vi står ibland handfallna. I församlingen finns präster och diakoner som kan vara till hjälp och stöd när någon närstående har dött.  

Behovet av avsked är förmodligen ett av människans starkaste behov. Det är svårt att släppa taget om människor vi hållit av och älskat. Att få ta farväl en sista gång kan vara livsviktigt och helande för oss som är kvar.

Om den avlidne inte är medlem i Svenska kyrkan kan det bli fråga om en borgelig begravning eller begravning i annan kyrkas ordning. Kontakta församlingsexp om du är osäker.

En begravningsgudstjänst är en avskedsstund där prästen lyser frid över den avlidne och överlåter henne i Guds gemenskap och eviga frid. Traditionen kring en begravning kan för många vara en trygghet och ge tröst i det svåra. 

Begravningsgudstjänsten utformas tillsammans med prästen. Svenska kyrkan ansvarar för begravningsgudstjänsten, gravsättningen och eventuell kremering. 

I Hudiksvallsbygdens församling erbjuds begravning:
Torsdagar och Fredagar kl 10 och 13

Vid bokning av begravning samt lokal, kontakta 
Församlingsexpeditionen: 0650-54 07 84

Vad säger bibeln om livet och döden?

”Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt.” Psaltaren 121:7-8

”Han skall utplåna döden för alltid. Herren Gud skall torka tårarna från alla kinder.” Jesaja 25:8

”Det skall vara en ständig dag - Herren vet när den kommer - och ingen växling mellan dag och natt, utan när kvällen kommer skall det vara ljust.” Sakarja 14:7

”Och han skall torka alla tårar från deras ögon. Döden skall inte finnas mer, och ingen sorg och ingen klagan och ingen smärta skall finnas mer. Ty det som en gång var är borta.” Uppenbarelseboken 21:4