En bakande plåtslagare

Delad glädje är dubbel glädje. Det är något som Åke Söderlund verkligen kan skriva under på.

Delad glädje är dubbel glädje. Det är något som Åke Söderlund verkligen kan skriva under på. Åke bakar någonting varje vecka och det mesta ger han bort.

Ända sedan han gifte sig med sin fru Solbritt har han stått i köket och bakat och lagat mat. Det var hon som lärde honom att baka och det var självklart att de jobbade sida vid sida i köket. 

Sedan en tid tillbaka bor Åkes fru på ett äldreboende och det finns mycket tid över för honom till att baka, och oftast blir det bullar och matbröd.

Han brukar baka ca en gång i veckan och det mesta av detta ger han bort. ”Det är så roligt att ge och göra någon glad” säger Åke. 

Några av de som brukar få ta del av de goda bakverken är Pingstkyrkan, de båda äldreboendena i Holmsund och så Hållplatsen. ”När jag kom med bullarna till Hållplatsen första gången trodde jag att jag skulle få Nobelpriset” säger han och skrattar. ”De var väl inte så vana vid att en gammal plåtslagare kommer och levererar bullar.”

Hur kan det läggas så mycket pengar på vapen när det inte finns mat till världens befolkning, frågar Åke sig. De bullar han bakat denna gång ska skänkas till församlingens försäljning till förmån för Act Svenska kyrkans fasteaktion Dela lika under samma himmel. 

Just nu pågår det en global hungerkris, men så skulle det egentligen inte behöva vara. ”Vårt dagliga bröd” är både ett av människans mest grundläggande behov och en mänsklig rättighet. Det finns tillräckligt mycket resurser på jorden för att lösa hungerkrisen, ändå är världen nu hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga, menar många. Vi delar inte lika på jordens resurser. 

Tillsammans kan vi göra skillnad, liksom Åke kan vi bidra på något sätt för människor som lever i mer utsatta situationer. Både lokalt och globalt.

Text och bild: Johanna Blom