TÄNK PÅ BRANDRISKEN

Farliga gravljus gör att kyrkogårdsarbetare får släcka bränder. För allas trygghet och trevnad är det viktigt att tänka till i valet av gravljus.

Det är många som kommer till kyrkogården för att tända ljus under den mörkaste tiden på året, det blir mycket vackert och stämningsfullt, men också väldigt stor brandrisk. Nu vill vi uppmana våra besökare att vara försiktiga med vad ni sätter ut på era anhörigas gravplatser.

Undvik gravljus i glas

Vi vill särskilt varna för gravljus i glas som spricker av värmen när veken
förflyttar sig. De trasiga glasen utgör risker för personal, besökare och djur som
rör sig på kyrkogården.

Skippa marschallerna

Marschaller blir otroligt varma på grund av den stora massan stearin. Dessutom är det en öppen låga i marschaller som vinden lätt får tag i, med andra ord är det stor risk för att ljuslågan sprider sig på gravdekorationer så t.ex. kransar, tygband, etc.

Tänk på säkerheten

Traditionella gravljus är det säkraste. Se till att ljusen står en bra bit ifrån brännbara material och fråga alltid någon i personalstyrkan om ni har funderingar.