Foto: Linda Mickelsson /Ikon

Samtal och stöd för ungdomar

Är du ung och behöver någon att prata med? I Svenska kyrkan Hägersten kan du vända dig till en av församlingens präster eller diakoner. Du har också möjlighet att träffa terapeut via Kyrkans familjerådgivning.

Ta gärna kontakt med oss – Vi lyssnar!

Enskilt samtal med präst eller diakon är alltid kostnadsfria. Präster och diakoner har tystnadsplikt, och många har lång erfarenhet kring att ge stöd via samtal. Det finns inget krav på att du ska vara medlem i kyrkan eller vara troende.

Du är välkommen att prata med oss om allt mellan himmel och jord, stort som litet. Det kan handla om oro för framtiden eller smärta du bär på just nu.

Här hittar du kontaktuppgifter till våra präster och diakoner.

Du kan också vända dig till Kyrkans familjerådgivning

Som församlingsbo har du också möjlighet att kontakta Kyrkans familjerådgivning. Här kan du boka samtal med terapeuter – till låg kostnad.

Läs mer om Kyrkans familjerådgivning.

Tystnadsplikt för diakoner, präster och familjerådgivare

Tystnadsplikt – diakon

Diakonen har liksom prästen tystnadsplikt under enskild själavård men till skillnad från en präst kan en diakon bryta tystnadsplikten, till exempel om det under samtalet har kommit fram information eller uppgifter som det enligt lag är anmälningsplikt på. Diakonen kan även bli kallad att vittna i en rättegång.

Tystnadsplikt – präst

Präst har absolut tystnadsplikt, om det begärs, vid bikt och enskild själavård. Det finns inga undantag från den absoluta tystnadsplikten, även om den som samtalat med prästen vill att prästen senare ska föra det vidare går det inte. En prästs tystnadsplikt är också rättsligt bindande, vilket innebär att prästen inte får berätta vad du sagt för någon människa eller myndighet.

Tystnadsplikt – familjerådgivare

Familjerådgivare har tystnadsplikt men anmälningsskyldigheten träder in om familjerådgivaren exempelvis känner oro för ett barn eller ungdom under 18. Om detta skulle ske tas det upp med den som går i samtal.

Vill du prata med en diakon eller präst?

• Ring växeln 08-685 30 00 så får du hjälp. Växeln är öppen under kontorstid.
  • Du kan även kontakta församlingens diakoner direkt, lämna ett meddelande så ringer de upp så snart de kan.
  • Mellan kl. 17.00 på kvällen till kl. 06.00 på morgonen, vardag som helg,  kan du ringa 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst.

Vill du prata med någon? Kontakta våra diakoner.

Hitta samtal och stöd

Enskilda samtal

Behöver du någon att prata med? I Svenska kyrkan Hägersten kan du få enskilda samtal med präst eller diakon. Du kan också få parsamtal i Kyrkans familjerådgivning.

Samtal och stöd för ungdomar

Kyrkans familjerådgivning

Få samtalsstöd vid samlevnadssvårigheter och livskriser där nära relationer är i fokus. Familjerådgivningen är öppen för familjer, par och ensamstående.

Två vita stenar med texterna Saknar dej och Pappa ligger på en gravsten.

Samtal om sorg

Har du förlorat en anhörig eller vän genom dödsfall? Att kunna dela dina erfarenheter kan vara till stort stöd. Delta i en samtalsgrupp där vi pratar om allt som kan komma upp i en sorgeprocess. Obs, höstens grupper är fullbokade.

En rödhårig person och en person i slöja pratar över en kopp kaffe.

Språkcafé med läxläsning och bostadssök

Här kan du öva svenska. Samt få stöd i att söka bostad och läsa läxor. Vi träffas på SHIS-boendet Bjällerkransen i Västertorp.

En liten flicka sitter på golvet framför sin mamma som håller i hennes händer.

Ensamstående föräldrar med barn

Vi träffas i Gröndals kyrka. Här kan du samtala med andra ensamstående föräldrar. Och få en fin stund med ditt barn. Öppet för föräldrar med barn i alla åldrar.

En kvinna sitter och samtalar med några andra över en kopp kaffe.

Öppen Diakoni i Uppenbarelsekyrkans distrikt

Välkommen till Öppen Diakoni. Här hjälper vi dig kring själavårdssamtal, gåvomedel och fondmedel. För dig som bor i Uppenbarelsekyrkans distrikt.

Detta är diakoni

En kvinnlig diakon samtalar med någon vid fikabordet.

Diakoni – Kyrkans sociala omsorg

”Varje kristen och varje församling har till uppgift att i sitt bemötande av andra och i sin livshållning visa kärlek och omsorg om medmänniskan och skapelsen.” – ur Vägledning för diakoni

Kontakta jourhavande präst

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Hitta friskvård för själen

Retreat, meditation, pilgrimsvandring och cirkeldans

Här kan du hitta stillhet, motverka stress och nå andlig fördjupning. Detta är hälsa för själen.

Sök stöd i gudstjänsten

Närbild på en kvinna som står upp med knäppta händer i en kyrka. Fyllda kyrkbänkar syns suddigt i bakgrunden.

Fira gudstjänst

Till gudstjänsten får vi komma som de vi är. Här hittar du aktuella gudstjänster i våra kyrkor i Svenska kyrkan Hägersten.