Foto: Tommy Ekmark

Kyrkor

Gustavsbergs kyrka och Ingarö kyrka är stängda dagtid. Under en period är kyrkorna låsta på grund av stöld och skadegörelse.

Har du frågor eller önskar du besöka kyrkorna? Välkommen att kontakta församlingsexpeditionen.
OBS! Hundar är inte tillåtna att ta med in i våra kyrkor och i kapellet pga allergi, dock med undantag för de som har behov av ledarhund.
Telefon: 08-570 380 75 
Telefontider: Helgfri måndag-tisdag, torsdag-fredag kl 9:00-12:00
Onsdag kl.13:00-16:00
E-post: gustavsberg-ingaro.forsamling@svenskakyrkan.se

Gustavsbergs kyrka

Gustavsbergs kyrka ligger på en kulle "mitt i byn" vid Farstavikens innersta del. Kyrkan byggdes åren 1904-1906 och invigdes första söndagen i advent år 1907.  Stockholmsarkitekten Gustaf Améen fick uppdraget att rita kyrkan av brukspatron Wilhelm Odelberg. Kyrkan är delvis murad av ett grågult chamottetegel, som är en tegelsort som tillverkades på fabriken av avfallsmaterial från porslinstillverkningen. Gustavsbergs kyrka rymmer ca. 180 sittande. 

Ingarö kyrka

Ingarö kyrka kallades tidigare Pilhamns kapell och stod färdigt 1792. Friherre Anders Cederström lät bygga detta "bönehus" till sina anställda på gårdarna Beatelund, Brunn och Bergvik. Kyrkan är byggd i liggande timmer på gråstenssockel. I början av av 1850-talet fick den stående panel. Ingarö kyrka rymmer ca. 70 sittande. 
Här kan du läsa mer om Ingarö kyrkas historia i en jubileumsskrift från 1992.

Ingarö kyrka Foto: Tommy Ekmark
Gustavsbergs kapell Foto: Nanna Ojanaho

Gustavsbergs kapell 

Högst upp i backen innanför grindarna till Gustavsbergs kyrkogård, Kyrkogårdsvägen 12,  ligger Gustavsbergs kapell. Kapellet uppfördes 1924 och ritades av arkitekten Ferdinand Boberg. Kapellet rymmer cirka 20 sittande.