Våra kyrkor

Gustavsbergs kyrka och Ingarö kyrka

Gustavsbergs kyrka ligger på en kulle "mitt i byn" vid Farstavikens innersta del. Kyrkan byggdes åren 1904-1906 och invigdes första söndagen i advent år 1907.  Stockholmsarkitekten Gustaf Améen fick uppdraget att rita kyrkan av brukspatron Wilhelm Odelberg. Kyrkan är delvis murad av ett grågult chamottetegel, som är en tegelsort som tillverkades på fabriken av avfallsmaterial från porslinstillverkningen.

Ingarö kyrka som tidigare kallades Pilhamns kapell stod färdigt 1792. Friherre Anders Cederström lät bygga detta "bönehus" till sina anställda på gårdarna Beatelund, Brunn och Bergvik. Kyrkan är byggd i liggande timmer på gråstenssockel. I början av av 1850-talet fick den stående panel.