Vår vänförsamling

Gränna Visingsö pastorat har en vänförsamling i Woodstock strax utanför Oxford i England.

Woodstock

Woodstock är en historisk plats strax utanför Oxford. I Woodstock finns kyrkan Maria Magdalena, men inom pastoratet finns även kyrkor i bland annat Bladon och Yarnton. Där finns även det berömda slottet Blenheim castle där Winston Churchill föddes. Han är även begravd på kyrkogården i Bladon.

Korfönster från kyrkan i Woodstock

Vi hoppas att vår relation med Woodstock ska ge goda impulser både för vårt eget arbete och för arbetet i England. Vi utbyter tankar kring hur det är att vara kyrka i de respektive länderna och har haft besök på båda håll.

Besök gärna deras hemsida

utbyte 2017 och 2018

Håkan Englund överlämnar en gåva i samband med återinvigning av kyrkan i Woodstock

Under hösten 2017 hade vi utbyte med varandra då vi först hade besök av prsäten Adrian Daffern med fru Megan. De var i Gränna över en helg och vi fick glädjen att höra Adrian predika i vår kyrka. Därefter var han även den som klippte bandet då vi återinvigde vårt nyrenoverade Församlingshem.

Lite senare på hösten bseökte vår kyrkoherde Håkan Englund med fru Elisabeth, Woodstock och fick då vara med vid återinvigning av deras kyrka. De har totalrenoverat kyrkan och moderniserat mycket av elinstallationer mm. Vid det besöket överlämnades en gåva från vårt pastorat i form av en ljuslampett från Fongs.
På försommaren 2018 gjorde en grupp församlingsmedlemmar från Woodstock ytterligare ett besök här i Gränna för gemensamma dagar och utbyte av tankar. Vi undertecknade då även ett enkelt avtal om fortsatt vänskapliga förbindelser.

Vänförsamlingsavtalet undertecknas av kyrkoherdarna Adrian Daffern och Håkan Englund

Förnyat avtal

Avtalet mellan Växjö stift och Oxfords stift har nu funnits i 15 år. Detta uppmärksammades vid en minikonferens i Växjö i januari 2019. Vi hade glädjen att vara representerade där och passade på att ge både vår egen biskop Fredrik och biskop Alan från Oxford varsin typisk ”kräkla” från Gränna.

Här är gruppen från vårt pastorat tillsammans med präst och borgmästare i Woodstock
Kyrkan i Bladon
Winston Churchills grav