
Frågor och svar om dopet
Det kan vara mycket att tänka på när man ska ordna livets första fest. Här har vi samlat några saker som är bra för er att veta.
Stort eller litet dop?
Det finns verkligen inga måsten kring dopet. Ni kan bjuda in till en stor släkt- och familjefest, men ni kan också vara några få. Den person som döps är den som står i centrum, oavsett hur många ni blir som firar.
Kan vi vara på annan plats än i kyrkan?
Ett dop kan genomföras på många platser. Kyrka eller kapell är ett val, men det kan lika gärna ske hemma, i en trädgård, vid havet eller ute i naturen. Det är ni som väljer en plats som känns rätt.
Kan vi låna en dopklänning?
Svenska kyrkan i Gävle har dopklänningar som går att låna, helt utan kostnad. Men kom ihåg att det också går bra att döpas i vilka kläder som helst.
Får vi prata med prästen före dopet?
Ett par veckor före dopet träffar prästen er för en genomgång av dopgudstjänsten. Ska ni vara i en kyrka eller ett kapell kan ni få titta på plats – det brukar kännas bra att veta var ni ska stå och hur ni vill att era gäster ska sitta. Prästen beskriver dopets innehåll lite närmare och ni får möjlighet att dela era önskemål. Kanske har ni någon som ska spela eller sjunga eller en gäst som vill läsa en text. På dopsamtalet med prästen går ni igenom alla delar.
Får vi välja musik?
En dopgudstjänst innehåller alltid minst två psalmer och det är ni som väljer vilka. Psalm nr. 248, Tryggare kan ingen vara och nr. 791, Du vet väl om att du är värdefull, är de allra vanligaste under dopet, men det finns flera vackra alternativ.
Vid sidan av de två psalmerna kan ni dessutom välja att ha mer musik, det går ni igenom med prästen under dopsamtalet. Svenska kyrkan har duktiga musiker som bidrar till att förhöja känslan av närvaro under dopet.
Ska vi välja en fadder?
Att vara fadder är samma sak som det vi kallar gudförälder. Fadderns uppgift är att finnas där för barnet under uppväxten, och att få frågan är ett stort förtroende. En fadder har ett särskilt ansvar att lära barnet mer om de kristna traditionerna, till exempel uppmärksamma dopdagen, ta med barnet till en kyrka eller kanske besöka en gudstjänst. Det är ni som föräldrar som väljer om ni vill ha en fadder och i så fall vem eller vilka. Men att ha en fadder är inget måste för själva dopets skull.
Måste vi som föräldrar vara döpta och medlemmar i Svenska kyrkan för att få döpa vårt barn?
Nej, det är barnets dop, oavsett vad föräldrarna har för tillhörighet. Dopet rör barnet, dess tillhörighet till Gud och relation till Svenska kyrkan. Men kom ihåg att du är varmt välkommen att döpa dig även som vuxen.
Dopet är en medlemsgrundande ceremoni, det betyder att det barn som döps blir medlem i Svenska kyrkan. Vill du som förälder avvakta med dop kan du ändå anmäla att ditt barn ska tillhöra Svenska kyrkan.
Boka dop i Gävle
Dopet är en glädjens dag där du välkomnar ditt barn till livet. Vi hjälper dig att boka plats för både ceremoni och fest.