Lyssna

Att ansvara för en grav

Att ansvara för en grav är ett uppdrag med både rättigheter och skyldigheter. Det handlar om att hålla platsen i ett ordnat och värdigt skick, men också se till att stenen är säkert monterad.

Gravrätt

En eller flera närstående brukar ta på sig ansvaret för en gravplats och kallas då gravrättsinnehavare. Gravrätten gäller i 25 år och kan sedan förlängas med 15 år i taget. Den som önskar att återlämna en gravrätt, någon gång under perioden, kan självklart göra det. Även ett byte av gravrättsinnehavare är möjligt, vi hjälper till med alla ärenden runt gravrätten.

Gravrätten fungerar olika beroende på vilken typ av gravplats du har valt.

Full gravrätt

En full gravrätt gäller kist- eller urngrav.

Som gravrättsinnehavare med full gravrätt är det du som bestämmer vem som får gravsättas på platsen. Det är också du som väljer hur gravanordningen ska se ut. Ska det vara en sten, en plantering eller kanske bara en gräsyta? Gävle församling har dock regler för kyrkogårdarna och kommer att pröva om det du önskar är möjligt att genomföra.

Som gravrättsinnehavare med full gravrätt är du skyldig att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. För den som önskar hjälp med den löpande skötseln finns möjlighet att köpa tjänsten av oss.

Läs mer om hjälp med gravskötsel.

Begränsad gravrätt

En begränsad gravrätt gäller oftast en askgravplats eller kolumbarium. Gravrättsinnehavaren bestämmer vem som får gravsättas på platsen, men har begränsad möjlighet att påverka gravplatsens utformning. Du kan exempelvis vara hänvisad till en viss typ av sten som gäller för ett specifikt kvarter, men ändå få anlägga en plantering. Reglerna för de olika gravkvarteren på Gävles kyrkogårdar skiljer sig åt och vi hjälper dig gärna om du har funderingar.

För askgravlund och minneslund finns inga gravrättsinnehavare.

Vi söker gravrättsinnehavare

Om en gravrättsinnehavare avlider har dödsboet sex månader på sig att utse en ny. Om detta inte sker söker begravningsverksamheten gravrättsinnehavare genom information på kyrkogårdarna. Den aktuella gravplatsen får då en liten skylt med uppmaning om att ta kontakt. Information om de gravrättsinnehavare vi söker hittar du även här på hemsidan, där listorna uppdateras två gånger per år, till Mors Dag och Allhelgona-helgen.

De aktuella listorna hittar du här.  

Vanvårdade gravar

Det är begravningslagen som styr hur en gravplats ska se ut. Som gravrättsinnehavare är det ditt ansvar att hålla graven i ett ordnat och värdigt skick. Alla gravplatser på Gävles kyrkogårdar kontrolleras därför regelbundet.  

Om en grav inte hålls i ordnat och värdigt skick kontaktas gravrättsinnehavaren som då har ett år på sig att åtgärda bristerna. Gör gravrättsinnehavaren inte det kan Gävle församlings begravningsverksamhet komma att ta tillbaka gravrätten.

Gravstenssäkerhet

Kyrkogårdarna besöks av många människor varje dag. Men de är också en arbetsplats där kyrkogårdsarbetare och inhyrda entreprenörer jobbar. En gravsten måste därför vara säkert monterad för att inte utgöra en säkerhetsrisk. En felaktigt monterad gravsten riskerar dessutom att skadas om den skulle välta.

Som gravrättsinnehavare ansvarar du för att stenen är monterad enligt Centrala Gravvårdskommitténs (CGK) föreskrifter. De anger hur en gravsten ska vara monterad, hur mycket den får luta samt vilket tryck den ska klara. Tvärtom vad många tror ska en stående gravsten inte sitta helt fast, den måste exempelvis kunna lyftas av sin sockel i samband med gravgrävning och gravsättning.

Som gravrättsinnehavare kontaktar du en leverantör för att utföra jobbet. Men även en gravsten som monteras korrekt ger ingen garanti att gravstenen för alltid kommer att klara en besiktning. En smal och hög sten som inte underhålls kommer någon gång att välta av dess egen tyngd. Sättningar i marken gör att socklar och fundament rör sig, vilket förändrar gravstenens läge och förutsättningar.

Besiktning av gravstenar

Löpande, minst vart femte år, kontrolleras därför varje enskild grav på Gävles kyrkogårdar. Klarar gravstenen inte en besiktning kontaktas gravrättsinnehavaren som då måste åtgärda den.

Gävle församlings begravningsverksamhet gör inga återmonteringar av gravstenar. Som gravrättsinnehavare hänvisas du till stenhuggerier, begravningsbyråer eller andra entreprenörer som kan utföra arbetet enligt CGK:s riktlinjer.

Som en säkerhetsåtgärd har begravningsverksamheten rätt att säkra gravstenen med ett spännband. Klarar stenen ändå inte föreskrifterna kan den komma att läggas ned.