Att gifta sig kyrkligt eller borgerligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Tillsammans ber vi Gud att välsigna ert äktenskap och vara med er i glädje och sorg.
Många vill bjuda vänner och släktingar för att fira bröllopsdagen, men ett bröllop behöver inte vara stort och påkostat. Allt som behövs är två vittnen och en präst. Vittnena kan t.ex. vara närmaste vännerna eller kyrkans vaktmästare och musiker.
Lagstadgade regler
För att få gifta sig måste båda personerna ha fyllt 18 år och ha giltig hindersprövning Hindersprövningen går ut på att visa att vigselparet inte är nära släkt med varandra eller att något annat hinder förekommer för vigsel. Hindersprövningsintyget är giltigt i fyra månader efter utskriftsdatumet. Det ska överlämnas till prästen vid vigselsamtalet.
(Hindersprövning – Ansökan och försäkran (SKV 7880) | Skatteverket).
Vigsel i Svenska kyrkan
Åtminstone en av er måste vara eller bli medlem i Svenska kyrkan (Bli medlem i Svenska kyrkan - Frösö Sunne Norderö församling). Det är inget hinder om den ene tillhör en annan kyrka eller religion. Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan. Par av samma kön och par av olika kön har samma rätt att gifta sig.
Boka dag och tid/Avbokning
Bokning av vigsel som ska ske juni, juli eller augusti görs tidigast 1 juni året före vigseln ska äga rum. Den 1 juni 2024 är alltså tidigaste datum att boka vigsel för sommaren 2025. Denna regel är undantagen församlingsbor som är prioriterade och kan boka när som helst.
Vigselbokning görs hos församlingsexpeditionen och följs av att ni får ett meddelande med en länk till en webbsida där ni läser igenom våra regler kring vigsel och kryssar för att ni har tagit del av dem. När ni skickat svaret från webbsidan så fullföljs bokningen. Om svar uteblir så kan vi tyvärr inte genomföra bokningen.
När en bokning är genomförd så behöver ni inte göra något om det är lång tid kvar till vigseln. Om vigseln ligger närmare i tiden så ber vi er kontakta musikern (se avsnittet om Musik nedan). Prästen kommer att kontakta er i god tid och avstämma tid för samtal och vigselövning. Ni kommer också att få kontaktuppgifter till både präst och musiker i god tid.
Om ni behöver avboka så ska ni kontakta oss omedelbart, så att andra kan boka den tiden. Det är många som vill gifta sig hos oss. Att avboka är att visa hänsyn!
Musik
I vår församling har vi beslutat att färdiginspelad musik inte får framföras vid vigsel. En av anledningarna är att kyrkorummet inte lämpar sig för förinspelad musik. Vi har en del erfarenhet om misstag med förinspelad musik som nästan förstört hela vigselakten. Dessutom har vi ytterst kompetenta musiker. Många har en fest efter vigseln – spela den inspelade musiken då! Vi kan i vissa fall göra ett undantag vad gäller inspelad musik, och det är i samband med vigseltalet.
- Vår musiker ska kontaktas senast två veckor före vigseln angående in- och utgångsmusik (kontaktuppgifter får ni med bokningsbekräftelsen).
- Om ni vill anlita en solist så finns det utrymme för max två extra musikinslag utöver in- och utgångsmusik och psalmer.
- Om ackompanjemang av vår musiker behövs så ska det meddelas i samband med att ni kontaktar denne.
- Solisten/brudparet ansvarar för att noter till kyrkomusikern finns i rätt tonart om ni inte kommit överens om annat med musikern.
- Tid för övning avtalas med musikern och solisten förutsätts kunna det den ska framföra och veta vilken tonart sången/stycket ska framföras i.
- Ljudanläggning, notställ och piano finns i kyrkan. Vaktmästare sköter ljudet för solisten.
Utsmyckning kyrkan
Det är inte tillåtet med egen utsmyckning i våra kyrkor. Den främsta anledningen till detta är att det inte finns tid för det eftersom vi har många vigslar. Men ni behöver inte vara oroliga! Våra kyrkolokaler är vackra som de är med blommor och ljus.
Tid till förfogande
Tillgång till kyrkan äger rum ca 30 minuter före vigselgudstjänsten och från vigselns start finns en timma till ert förfogande. Sedan måste vi lämna utrymme för nästa vigselsällskap. En vigsel tar i regel 30-40 minuter (eller mindre om det är ett litet sällskap och inga soloinslag).
Fotografering
Om någon ska fotografera under vigseln från annat ställe än kyrkbänken, så ber vi att denne tar kontakt med prästen strax före vigseln för instruktioner om placering. Enskild fotografering inne i kyrkolokalen före och efter vigseln är ej möjlig då det inte finns tid för detta hos oss. Utanför kyrkan går det däremot hur bra som helst. Tänk bara på att inte bli kvar för länge alldeles utanför portarna, eftersom det oftast är ett annat brudfölje på ingång ganska snart efter att er vigselgudstjänst är avslutad. Det är vigselparets ansvar att informera fotograf om detta i god tid före vigseln.
Ris/Konfetti
Det är inte tillåtet att kasta ris eller konfetti eller liknande. Ris kan utgöra livsfara för fåglar och konfetti skräpar ner och vi har inte tid att röja undan det (förutom det faktum att det är svårt att röja undan). Det är vigselparets ansvar att meddela alla gäster detta i god tid före vigseln (vid inbjudan kanske?). Det går utmärkt att blåsa såpbubblor!
Lycka till med er bröllopsplanering!
Läs mer om vigsel