Dop

Det är vanligast att man döps som litet barn men även ungdomsdop och dop i vuxen ålder förekommer i kyrkan. Det finns ingen åldersgräns för dop.

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus.
Ett dop kan äga rum i samband med en ordinarie gudstjänst i kyrkan, en enskild gudstjänst i kyrkan eller t.ex. i bostaden eller trädgården.

Församlingens lokaler kan ni låna gratis för dopkaffe. Lokal bokar ni samtidigt som ni bokar tid för dopet.
Dopklänningar finns att låna i församlingen.

Vid dopet används alltid vatten som är en symbol för förbindelsen mellan allt som lever.
Dopklänningen är en symbol för att barnet får växa i sin tro.
Ljuset som tänds är en påmminelse om Jesus som sa att den som följer honom inte ska leva i mörker utan ha livets ljus.

Den som ska konfirmeras måste vara döpt, därför förekommer det många ungdomsdop i samband med konfirmationen. Om man vill låta döpa sig som vuxen kan dopet ske i enskildhet eller i samband med annan högtid i kyrkan.

Man kan bara låta döpa sig en gång. Dop i annan kristen kyrka gäller även i Svenska kyrkan.

För att boka dop kontakta expeditionen på telefon: 0122-857 00.

Doptider:

Det vanligaste i Finspångs församling är att dop är på lördagar i någon av våra kyrkor. Då har vi fasta tider för vigslar och dop.

I Hällestad, Folkström, Skedevi, Regna och Rejmyre kyrkor kan man döpa sig kl. 11.00 eller kl. 15.00.

I Risinge, Slottskapellet och S:ta Maria kyrkor kan man döpa sig:

"Sommartid" (från juni till mitten av september)

kl. 10.30 i Risinge eller Slottskapellet

kl. 13.00, 14.30 och 16.00 i S:ta Maria kyrka.

"Vintertid", när S:ta Maria kyrka är stängd, är tiderna

kl. 11.00 i Risinge kyrka

kl. 14.00 och 15.00 i Slottskapellet.

Om alla tider är bokade har vi möjlighet att lägga in extra tider.

När dopet är bokat kontaktar tjänstgörande präst dig angående dopsamtal. Oftast sker dopsamtal hemma hos dig men det kan se lite olika ut.

Då pratar ni igenom de praktiska sakerna men också vad dopet innebär, fadderskap osv. Har du önskemål om solosånger, val av musik och psalmer, textläsning m.m. så tas det upp under dopsamtalet.

Dopgåva med mening

Vill du ge en dopgåva med djupare innebörd kan du skänka en gåva till Svenska kyrkans internationella arbete. Då stödjer du utsatta barn i världen. Besök webbshopen eller beställ ett hyllningsblad och få ett fint gåvobevis.

Du kan läsa mer om dop på https://www.svenskakyrkan.se/dop

Här kan du läsa mer om Faddrar

Tidningen Mama har i sammarbete med Svenska kyrkan gett ut en dopbilaga. Den kan du läsa här.