Begravning/dödsfall

Vid dödsfall

Inför döden är de flesta av oss nybörjare, det är naturligt att vi är osäkra och rädda. När vi drabbas av sorg och död reagerar vi med både kropp och själ.

Det finns inget rätt sätt att sörja - alla gör vi det på vårt eget vis och det ena är inte bättre eller sämre än något annat. Vi behöver förstå och acceptera att vi hanterar vår sorg olika. Den kan visa sig i form av uppgivenhet och förtvivlan över det som aldrig blev sagt eller gjort, kanske vrede över att bli lämnad. Vi kan också känna lättnad, om den som avlidit varit sjuk länge och döden kommer som en befrielse.

Det är viktigt att ta farväl, särskilt vid livets slutliga avsked - döden. Då kan seder och symboler i samband med en begravning vara till tröst och stöd i det svåra och smärtsamma avskedet.

Döden är en del av livet, men en mycket svår del, ibland obeskrivlig i sin smärta för de efterlevande. Sorgeprocessen måste få ta sin tid annars kan de inre såren inte läka. Man behöver stöd och hjälp för att orka med och kunna gå vidare i livet.

Det är mycket viktigt att begravningsgudstjänsten blir personlig. Många som bor långt från Sverige vill att begravningsgudstjänsten ska ske där, hos nära och kära. Då kan man hålla en minnesstund här i Costa Blancaförsamlingen så att vänner här till den avlidne kan få ta farväl. En begravningsgudstjänst eller minnesstund, kan hållas i Svenska kyrkan eller någon av de  "Tanatorier" som finns i Torrevieja regionen.

När en svensk avlider här på Costa Blanca samverkar präst och diakon med konsulatet och tolk. Vi bistår med samtal, stöd och praktisk hjälp om så önskas.

Om dödsfall och begravning i Torrevieja

Svenska konsulatet i Torrevieja berättar vad som gäller i just Torrevieja i samband med ett dödsfall.