Illustration av en flicka som sitter på en dopfunt och doppar sina tår.
Foto: Caroline Röstlund

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.

Boka barndop

Boka och planera

För att boka dop kontaktar du vår reception. Utifrån era önskemål om datum och plats, och våra lediga tider bokas kyrka, präst och musiker.

Dopgudstjänst kan hållas i församlingens tre kyrkor; Carl Johans kyrka, Kungsladugårds kyrka och S:ta Birgittas kapell. Se nedan för lediga tider för dop. Observera att tider som bokats under dagen inte alltid försvinner direkt.

Dopkaffe och dopklänning

Vad betyder dopet? Varför skall man egentligen döpa sig eller sitt barn? Podcasten "Ingen hinner fram" pratar dop i avsnittet "35. Vattenfall". Foto: Malin Lingnert

Om det önskas att låna lokaler för dopkaffe finns det i mån av lediga tider. Tala om det vid bokning av dopet. Dopklänning finns att låna av församlingen om så önskas.

Planera med präst

Prästen kommer att kontakta er/dig för dopsamtal efter bokningen, samt information om hur dopet går till. Tillsammans går ni igenom hur gudstjänsten går till och väljer psalmer och texter. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över. Dopsamtalet är ett tillfälle att lära känna varandra, samtala om dopet och livet samt gå igenom dopgudstjänsten tillsammans.

Faddrar

När ett barn döps kan man välja att ha en eller flera faddrar till barnet. Att vara fadder (gudfar eller gudmor) är ett gammalt, livslångt hedersuppdrag. Det kan handla om att vara ytterligare en vuxen i barnets närhet  som bryr sig extra mycket och som finns till hands, kommer ihåg bemärkelsedagar, osv. Det finns inget ekonomiskt eller juridiskt ansvar förknippat med att vara fadder.

För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Om du vill låta döpa dig, så kontakta expeditionen som guidar dig vidare.

Vid dopet blir en medlem i Svenska kyrkan.

Lediga tider för dop och vigsel

Tiderna försvinner ur listan allt eftersom de blir bokade. Glöm inte att uppdatera sidan om du har den öppen en längre tid.

Vuxendop

Du som vuxen som vill låta döpa dig är varmt välkommen att ringa expeditionen eller kontakta någon av våra präster direkt. Tillsammans kommer ni överens om nästa steg.

Babyrytmik på golvet i Carl Johans kyrka.

Babyrytmik i Kungsladugård

Musik, rörelse och kontakt stimulerar barnets utveckling och stärker även kontakten mellan förälder och barn.

Öppna förskolan Kungsladugårds kyrka

Kyrkan är öppen för alla som vill kika en stund! Träffa andra som också bor i området, fika, tänd ett ljus eller bara pausa.

En vigsel mellan två kvinnor i brudklänningar i Masthuggskyrkan. Brudparet står framför prästen.

Vigsel och bröllop

Störst av allt är kärleken!

Text och musik

Konsert och samtal om låtarna och livet i Carl Johans kyrka.

Musikgudstjänster

Musik på Klippan i S:ta Birgittas kapell och musikgudstjänster i Carl Johans kyrka.

Kontakta Carl Johans församling

Kontaktuppgifter till Carl Johans församling och pastoratets gemensamma reception.

Illustration av en kalender.

Kommande händelser i Carl Johans församling.