Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.

Kontakta oss för att boka dop

BOKA OCH PLANERA

För att boka dop kontaktar du vår reception. Utifrån era önskemål om datum och plats, och våra lediga tider bokas kyrka, präst och musiker.

Dopgudstjänst kan hållas i församlingens tre kyrkor; Carl Johans kyrka, Kungsladugårds kyrka och S:ta Birgittas kapell. Se nedan för lediga tider för dop. Observera att tider som bokats under dagen inte alltid försvinner direkt.

DOPKAFFE OCH DOPKLÄNNING

Om det önskas att låna lokaler för dopkaffe finns det i mån av lediga tider. Tala om det vid bokning av dopet. Dopklänning finns att låna av församlingen.

PLANERA MED PRÄST

Prästen kommer att kontakta er/dig för dopsamtal efter bokningen, samt information om hur dopet går till. Tillsammans går ni igenom hur gudstjänsten går till och vilka psalmer som ska sjungas. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över. Dopsamtalet är ett tillfälle att lära känna varandra, samtala om dopet och livet samt gå igenom dopgudstjänsten tillsammans.

FADDRAR

Om det är ett barn som döps så kan man välja att ha en eller flera faddrar till barnet. Att vara fadder (gudfar eller gudmor) är ett gammalt, livslångt hedersuppdrag. Det kan handla om att vara ytterligare en vuxen i barnets närhet  som bryr sig extra mycket och som finns till hands, kommer ihåg bemärkelsedagar, osv.

För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Det finns inget ekonomiskt eller juridiskt ansvar förknippat med att vara fadder.

MEDLEM

Vid dopet blir en medlem i Svenska kyrkan.

Lediga tider för dop och vigsel

I vår kalender kan du se vilka tider som för närvarande är lediga. För att boka tid hör du av dig till vår reception. De datum som har rubriken "Dopgudstjänst" eller "Dop" är upptagna tider.

Kalender
Podcast om kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik, med Ludvig Lindelöf och Pontus Bäckström. Bild: Malin Lingnert

Ingen hinner fram om dop

Hur ser ett dop ut idag? Vad betyder dopet? Gör det någon skillnad om man är döpt eller inte? Varför skall man egentligen döpa sig eller sitt barn?

I avsnitt 35 Vattenfall pratar prästerna Pontus Bäckström och Ludvid Lindelöf om ett av den kristna kyrkans grundstenar: dopet. Lyssna på podden i din app för poddar, på Spotify eller via bloggen Ingen hinner fram.

Mer om podcasten Ingen hinner fram