En bebis i dopklänning och hårband hålls i en mans armar.
Foto: Johannes Frandsen, Ikon

Planera ett dop

Dop är en kärlekshandling, Guds omfamning. Att bli döpt är att bli delaktig i en större gemenskap, kyrkan i världen - Guds stora familj. Vi behöver inte prestera något eller vara på något speciellt sätt för att ta emot dopet.

Hur?


När ni har bokat tid för dopet hör dopprästen snart av sig till er för ett besök och ett dopsamtal. I dopsamtalet får ni den information ni behöver inför dopgudstjänsten och ni får delge prästen tankar och önskemål om psalmer, textläsning, musik osv. Ni kommer också att gå igenom vad dopet innebär.

Vad behöver jag ordna?


Det är egentligen alldeles upp till er, själva dopet kostar ingenting. Det gäller både i den egna församlingen eller om man väljer att döpa någon annanstans. Kanske har ni en dopklänning i släkten som ni vill använda? Annars finns dopklänning att låna i alla våra församlingar, kontakta församlingsexpeditionen om ni vill låna dopklänning. Kanske vill ni bjuda släktingar och vänner på fika eller mat efteråt? Då kan ni gärna göra det i församlingshemmet. Det bokar ni i sådant fall samtidigt som dopet. Faddrar eller inte? Också upp till er. Tänk bara på att eventuell fadder själv ska vara döpt. 

Kontakta oss

Vill du boka ett dop, eller har du fått brev från kyrkogårdsförvaltningen? Är det något du undrar över är du alltid välkommen att kontakta oss.