Psalmflätan Coronapåverkad!

PROJEKTET ÄR TILLS VIDARE INSTÄLLT! BEVAKA YTTERLIGARE INFORMATION. Ett projekt i Brunflo pastorat 2019-2021 Att sjunga igenom hela psalmboken på mindre än 3 år!

Vår psalmbok från 1986 är så oerhört rik på textligt och musikaliskt innehåll från fjärran tid till nu – där finns melodier från kristenhetens början, från 300-400-tal, psalmer främst från 1970-90-talet i tillägget och psalmer från 2000-talet i den separata ”orange” utgåvan (gula, kanske något säger!).

Den Svenska psalmboken & Psalmer i 2000-talet Bild: Lena Severin

Det finns enkelt, lättsjunget material med begränsat tonomfång som är tänkt att sjungas ”utan kapell” dvs med enbart röster. Ett exempel är sångerna från Taizé. Där är också texterna repetitiva – gjorda för att kunna vila och meditera i. Det finns melodier med väldigt stort tonomfång som kräver träning av både röst och gehör. Mycket är skrivet i ett läge som passar höga röster – sopraner och tenorer, samtidigt som vissa passager går så pass lågt att många inte kan ta dessa toner om man byter till en lägre tonart. Förr tränade man dagligen psalmer vid skolans morgonsamlingar. När får vi nu möjlighet att träna tillsammans?

Många psalmer används vid våra gudstjänster, men långt ifrån alla! Det finns böcker med förslag på psalmer för dagens tema som är praktiska, men det kan samtidigt kan det göra att vi ”glömmer bort” att välja sånger som inte finns med där. Detta tänkte vi nu råda bot på i och med vårt projekt Psalmflätan. Idén kommer från Åbolands svenska kyrkosångskrets som firade 30-års jubiléet av sin nya psalmbok med drygt 500 psalmer. Du kan läsa mer om det via länken längst ner på sidan.

Så här tänkte vi göra:

För att klara våra 966 psalmer har vi lite att bita i! Vårt förslag till struktur är att varje församling/grupp får 10 psalmer som ska sjungas igenom till att börja med. Var femtionde psalm, i valfri ordning, utifrån ett eget startnummer. Nr noll finns ju inte – så ”pastoratet” gemensamt får nr 50, 100, 150 osv upp till 500. Brunnen får nr 1, 51, 151 osv. upp till 501. Brunflo församling startar på nr 2, Lockne på nr 3, Marieby på nr 4, ”Psamtalscafé” nr 5, Ängsmon/Torvalla nr 6, Näs nr 7, konfirmanderna nr 8, förtroendevalda nr 9.

Sedan får man börja om igen med 550, 551, 552 osv. Minst en träff per termin har vi tänkt. Lämpliga tillfällen gemensam pastoratspsalmsångskväll, församlingsafton, sopplunch, vardagsgudstjänst, temagudstjänst, körövning där man bjuder in församlingen, konfirmandträffar, inledning av kyrkorådsmöten... Kantorerna bistår med ackompanjemang, förslag på utförande och försångare beroende på aktuella psalmer, lokal och sammanhang. Hoppas detta kan inspirera er att sjunga tillsammans – våga ta i, bli säkrare, upptäcka vilken oerhörd mångfald Svenska kyrkans psalmbok representerar och inte minst vilken livsledsagare den är. Lycka och låt sången klinga!

Kommande tillfällen att delta i sången!

2 april 11:30 Näs församlingshem i samband med vardagsgudstjänsten.

23 april 19:00 Brunflo kyrka. Pastoratgemensam psalmflätekväll ”Psalmer med sväng”. Anna Tirén, Lena Severin, Per-Olov Olsson m.fl.

24 april 13:00 Brunnen i Brunflo.

7 maj 11:30 Näs församlingshem i samband med vardagsgudstjänsten.

21 maj 18:00 Näs kyrka. ”Blåsarpsalmer” - pastoratsgemensam psalmflätekväll, Lena Severin, Erik-Oscar Ericsson, och förutom Desirée Olsson, fagott i blåsarkvintetten medverkar Daniel Balbarrey, oboe, Åsa Okutani, valthorn, Emmeli Jonsson, flöjt och Jorun Olsson, klarinett.

26 maj 13:00 Psalmfläta på Mitt på dagen-träff i Lockne.

28 maj 11:45 Missionskyrkan, Brunflo, i samband med sopplunchen.