Foto: Hans-Åke Grinde

Gudstjänster

Gudstjänsten är en möjlighet till gemenskap, med Gud och varandra, att be, lära sig mer och uppleva Guds närvaro. Vi firar många olika gudstjänster i våra kyrkor, på söndagarna, och alla veckans andra dagar!

Aktuellt nu!

När människor kommer samman i vårt pastorat, i små eller stora samlingar, så firas gudstjänst. Vi vill tänka som Martin Luther sägs ha uttryckt, att ”varje sant möte är en gudstjänst”. Vi vill skapa möjligheter för delaktighet på alla sätt, men också ge utrymme för att ”bara vara”. Vi vill se möjligheterna i uttryckssätt som burit genom tiderna men också vara öppen för nya uttryckssätt.

I gudstjänsten vill vi att hela livet med all dess styrka och svaghet, smärta och lycka, glädje och sorg mm ska inkluderas. Vi vill att liturgin och förkunnelsen ska fungera i för alla sinnen, åldrar och livssituationer.

...När ni samlas har var och en något att bidra med: sång, undervisning, uppenbarelse, tungotal eller uttolkning. Men allt skall syfta till att bygga upp.

1 Kor 14:26

Vi värderar musiken högt och vill ta tillvara den bredd av musik som finns. Vi vill engagera lokala förmågor i gudstjänster, både för musikinslag och för att dela med sig av tankar och funderingar. Musik är en viktig del av gudstjänsten och redskap för att bjuda in människor till kyrkan.

Vi vill skapa en miljö för barn så de trivs att vara med i kyrkan och på gudstjänst. Vi ska erbjuda olika typer av gudstjänster, på olika tider och i alla kyrkorna med en regelbundenhet som underlättar för församlingsborna att besöka gudstjänsten och som attraherar olika och nya målgrupper.

Församlingsråden planerar gudstjänstplaneringen tillsammans med arbetslagen.

(ur församlingsinstruktionen för Brunflo pastorat)

Aktuella texter, teman m.m. för kommande helg

Tredje söndagen efter trettondedagen

En kvinna möter Jesus och förstår att han är Messias. Hon blev så tagen att hon lämnade sin vattenkruka för att berätta för andra vad som hänt. Sedan fick fler och fler möta Jesus och förstod att det verkligen var han. Att han var den utlovade Messias.

Jesus skapar tro

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi vita och röda blommor och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Första Kungaboken kapitel 8, vers 41-43

Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn — ja, också där skall man höra talas om ditt stora namn, din starka hand, din lyftade arm — och denne främling kommer och åkallar dig, vänd mot detta hus, lyssna då i himlen, där du tronar, och gör det som han ber dig om. Då skall alla jordens folk lära känna ditt namn och frukta dig, så som ditt folk Israel gör, och förstå att detta hus som jag har byggt är helgat åt ditt namn.

Romarbrevet kapitel 1, vers 16-17

Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft som räddar var och en som tror, juden främst men också greken. I evangeliet uppenbaras nämligen en rättfärdighet från Gud, genom tro till tro, som det står skrivet: 'Den rättfärdige skall leva genom tron.'

Matteusevangeliet kapitel 8, vers 5-13

När han gick in i Kafarnaum kom en officer fram till honom och bad om hjälp: ”Herre, min tjänare ligger förlamad där hemma och har svåra plågor.” Jesus sade: ”Skall då jag komma och bota honom?” Officeren svarade: ”Herre, jag är inte värd att du går in under mitt tak. Men säg bara ett ord, så blir pojken frisk. Jag är själv en som står under befäl, och jag har soldater under mig, och säger jag till den ene: Gå, så går han, och till den andre: Kom, så kommer han, och säger jag till min tjänare: Gör det här, så gör han det.” Jesus blev förvånad och sade till dem som följde honom: ”Sannerligen, inte hos någon i Israel har jag funnit en så stark tro. Jag säger er att många skall komma från öster och väster och ligga till bords med Abraham och Isak och Jakob i himmelriket. Men rikets egna barn skall kastas ut i mörkret utanför. Där skall man gråta och skära tänder.” Och till officeren sade Jesus: ”Gå. Du trodde och det skall ske.” Och i det ögonblicket blev pojken frisk.

Psaltaren

Psaltaren psalm 36, vers 6-10

Herre, till himlen sträcker sig din nåd, din trofasthet ända till skyarna. Din rättfärdighet är som väldiga berg, din rättvisa som det djupaste hav. Herre, du hjälper både människor och djur. Din nåd är dyrbar, o Gud, i dina vingars skugga finner människor tillflykt. De får njuta överflödet i ditt hus, i din glädjes strömmar stillas deras törst. Ty hos dig är livets källa, i ditt ljus ser vi ljus.