Vemdalen
Foto: Alex & Martin /Ikon

Gudstjänster

Vi firar gudstjänst! Fortfarande gäller vissa restriktioner när det gäller antal besökare i våra gudstjänster. För närvarande tillåter vi 50 besökare i Brunflo kyrka och Lockne kyrka. Max 30 besökare i våra övriga kyrkor. Högst 4 personer i varje sällskap och vi hänvisar till markerade platser i bänkarna.

Aktuellt nu!

När människor kommer samman i vårt pastorat, i små eller stora samlingar, så firas gudstjänst. Vi vill tänka som Martin Luther sägs ha uttryckt, att ”varje sant möte är en gudstjänst”. Vi vill skapa möjligheter för delaktighet på alla sätt, men också ge utrymme för att ”bara vara”. Vi vill se möjligheterna i uttryckssätt som burit genom tiderna men också vara öppen för nya uttryckssätt.

I gudstjänsten vill vi att hela livet med all dess styrka och svaghet, smärta och lycka, glädje och sorg mm ska inkluderas. Vi vill att liturgin och förkunnelsen ska fungera i för alla sinnen, åldrar och livssituationer.

...När ni samlas har var och en något att bidra med: sång, undervisning, uppenbarelse, tungotal eller uttolkning. Men allt skall syfta till att bygga upp.

1 Kor 14:26

Vi värderar musiken högt och vill ta tillvara den bredd av musik som finns. Vi vill engagera lokala förmågor i gudstjänster, både för musikinslag och för att dela med sig av tankar och funderingar. Musik är en viktig del av gudstjänsten och redskap för att bjuda in människor till kyrkan.

Vi vill skapa en miljö för barn så de trivs att vara med i kyrkan och på gudstjänst. Vi ska erbjuda olika typer av gudstjänster, på olika tider och i alla kyrkorna med en regelbundenhet som underlättar för församlingsborna att besöka gudstjänsten och som attraherar olika och nya målgrupper.

Församlingsråden planerar gudstjänstplaneringen tillsammans med arbetslagen.

(ur församlingsinstruktionen för Brunflo pastorat)

Aktuella texter, teman m.m. för kommande helg Källa: Svenska kyrkan

Tredje söndagen efter trefaldighet

Förlorad och återfunnen

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Mika kapitel 7, vers 18-20

Vilken gud är som du, du som tar bort skuld och förlåter synd hos dem som är kvar av din egendom. Din vrede består inte för alltid, du vill helst visa nåd. Du förbarmar dig över oss på nytt och utplånar våra brott, du kastar alla våra synder i havets djup. Du skall visa Jakob trohet och Abraham nåd enligt den ed du i forna dagar gav våra fäder.

Romarbrevet kapitel 5, vers 6-11

Medan vi ännu var svaga dog Kristus för alla gudlösa, när tiden var inne. Knappast vill någon dö för en rättfärdig — kanske går någon i döden för en som är god. Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. Då vi nu har gjorts rättfärdiga genom hans blod skall vi av honom så mycket säkrare bli räddade från vreden. Ty om vi var Guds fiender och blev försonade med honom genom hans sons död, då skall vi, när vi nu är försonade, så mycket säkrare bli räddade genom hans sons liv. Ja inte bara det, vi har vår stolthet i Gud tack vare vår herre Jesus Kristus, genom vilken vi nu har vunnit försoningen.

Lukasevangeliet kapitel 15, vers 1-7

Alla tullindrivare och syndare sökte sig till Jesus för att höra honom. Fariseerna och de skriftlärda förargade sig och sade: ”Den mannen umgås med syndare och äter med dem.” Då gav han dem denna liknelse: ”Om någon av er har hundra får och tappar bort ett av dem, lämnar han då inte de nittionio i öknen och går och letar efter det borttappade tills han hittar det? Och när han hittar det blir han glad och lägger det över axlarna. Och när han kommer hem samlar han sina vänner och grannar och säger till dem: Gläd er med mig, jag har hittat fåret som jag hade förlorat. Jag säger er: på samma sätt blir det större glädje i himlen över en enda syndare som omvänder sig än över nittionio rättfärdiga som inte behöver omvända sig.

Psaltaren

Psaltaren psalm 119, vers 170-176

Låt min bön nå fram till dig, rädda mig, som du har lovat. Över mina läppar skall lovsång flöda, ty du lär mig dina stadgar. Min mun skall besjunga ditt ord, ty alla dina bud är rättfärdiga. Låt din hand bli mig till hjälp, ty jag har valt dina befallningar. Jag längtar efter din räddning, Herre, din lag är min lust. Låt mig leva för att prisa dig, låt dina lagar vara min hjälp. Jag har gått vilse som ett bortsprunget får. Sök rätt på din tjänare, ty jag har inte glömt dina bud.