Gudstjänster

Gudstjänsten är en möjlighet till gemenskap, med Gud och varandra, att be, lära sig mer och uppleva Guds närvaro. Vi firar många olika gudstjänster i våra kyrkor, på söndagarna, och alla veckans andra dagar!

Aktuellt nu!

När människor kommer samman i vårt pastorat, i små eller stora samlingar, så firas gudstjänst. Vi vill tänka som Martin Luther sägs ha uttryckt, att ”varje sant möte är en gudstjänst”. Vi vill skapa möjligheter för delaktighet på alla sätt, men också ge utrymme för att ”bara vara”. Vi vill se möjligheterna i uttryckssätt som burit genom tiderna men också vara öppen för nya uttryckssätt.

I gudstjänsten vill vi att hela livet med all dess styrka och svaghet, smärta och lycka, glädje och sorg mm ska inkluderas. Vi vill att liturgin och förkunnelsen ska fungera i för alla sinnen, åldrar och livssituationer.

...När ni samlas har var och en något att bidra med: sång, undervisning, uppenbarelse, tungotal eller uttolkning. Men allt skall syfta till att bygga upp.

1 Kor 14:26

Vi värderar musiken högt och vill ta tillvara den bredd av musik som finns. Vi vill engagera lokala förmågor i gudstjänster, både för musikinslag och för att dela med sig av tankar och funderingar. Musik är en viktig del av gudstjänsten och redskap för att bjuda in människor till kyrkan.

Vi vill skapa en miljö för barn så de trivs att vara med i kyrkan och på gudstjänst. Vi ska erbjuda olika typer av gudstjänster, på olika tider och i alla kyrkorna med en regelbundenhet som underlättar för församlingsborna att besöka gudstjänsten och som attraherar olika och nya målgrupper.

Församlingsråden planerar gudstjänstplaneringen tillsammans med arbetslagen.

(ur församlingsinstruktionen för Brunflo pastorat)

Aktuella texter, teman m.m. för kommande helg

Tionde söndagen efter trefaldighet

Nådens gåvor

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Josua kapitel 24, vers 16-18

Folket svarade: ”Aldrig någonsin skall vi överge Herren och tjäna andra gudar. Herren är vår Gud. Det var han som förde oss och våra fäder ut ur Egypten, ut ur slavlägret, han som inför våra ögon gjorde dessa stora tecken. Han skyddade oss under hela vår vandring och bland alla de folk genom vilkas land vi drog fram. Herren jagade undan alla folken för oss, även amoreerna som bodde i landet. Också vi vill tjäna Herren. Han är vår Gud.”

Första korinthierbrevet kapitel 12, vers 4-11

Nådegåvorna är olika, men Anden densamma. Tjänsterna är olika, men Herren densamme. Verksamheterna är olika, men Gud är densamme, han som verkar i allt och överallt. Hos var och en framträder Anden så att den blir till nytta. Den ene får genom Anden gåvan att meddela vishet, den andre kan med samma Andes hjälp meddela kunskap. En får tron genom Anden, en annan genom samma Ande gåvan att bota, en annan får kraft att göra under. En får förmågan att tala profetiskt, en annan att skilja mellan olika andar. En kan tala olika slags tungotal, en annan kan tolka tungotal. Allt detta åstadkommer en och samma Ande genom att fördela sina gåvor på var och en så som den själv vill.

Lukasevangeliet kapitel 9, vers 46-48

De började undra vem som var den störste av dem. Jesus, som visste vad de tänkte i sina hjärtan, tog ett barn och ställde det bredvid sig och sade till dem: ”Den som tar emot detta barn i mitt namn, han tar emot mig, och den som tar emot mig, han tar emot honom som har sänt mig. Ty den som är minst av er alla, han är stor.”

Psaltaren

Psaltaren psalm 28, vers 6-9

Lovad vare Herren, ty han har hört min bön. Herren är min styrka, min sköld, på honom förtröstar jag. Jag fick hjälp och mitt hjärta jublar, hela min varelse tackar honom. Herren är sitt folks styrka, sin smordes tillflykt och räddning. Rädda ditt folk och välsigna din egendom. Var deras herde, bär dem för evigt.