Vemdalen
Foto: Alex & Martin /Ikon

Gudstjänster

Vi firar gudstjänst! Fortfarande gäller vissa begränsningar i antal besökare på våra gudstjänster. Restriktionerna säger max 30 besökare i Ängsmokyrkan & Heliga Ljusets kyrka. 50 i Marieby, 55 i Näs, 100 i Lockne kyrka samt 150 i Brunflo kyrka! Från och med 15 juli gäller högst 8 personer i varje sällskap och vi hänvisar till markerade platser i bänkarna.

Aktuellt nu!

När människor kommer samman i vårt pastorat, i små eller stora samlingar, så firas gudstjänst. Vi vill tänka som Martin Luther sägs ha uttryckt, att ”varje sant möte är en gudstjänst”. Vi vill skapa möjligheter för delaktighet på alla sätt, men också ge utrymme för att ”bara vara”. Vi vill se möjligheterna i uttryckssätt som burit genom tiderna men också vara öppen för nya uttryckssätt.

I gudstjänsten vill vi att hela livet med all dess styrka och svaghet, smärta och lycka, glädje och sorg mm ska inkluderas. Vi vill att liturgin och förkunnelsen ska fungera i för alla sinnen, åldrar och livssituationer.

...När ni samlas har var och en något att bidra med: sång, undervisning, uppenbarelse, tungotal eller uttolkning. Men allt skall syfta till att bygga upp.

1 Kor 14:26

Vi värderar musiken högt och vill ta tillvara den bredd av musik som finns. Vi vill engagera lokala förmågor i gudstjänster, både för musikinslag och för att dela med sig av tankar och funderingar. Musik är en viktig del av gudstjänsten och redskap för att bjuda in människor till kyrkan.

Vi vill skapa en miljö för barn så de trivs att vara med i kyrkan och på gudstjänst. Vi ska erbjuda olika typer av gudstjänster, på olika tider och i alla kyrkorna med en regelbundenhet som underlättar för församlingsborna att besöka gudstjänsten och som attraherar olika och nya målgrupper.

Församlingsråden planerar gudstjänstplaneringen tillsammans med arbetslagen.

(ur församlingsinstruktionen för Brunflo pastorat)

Aktuella texter, teman m.m. för kommande helg Källa: Svenska kyrkan

Sjuttonde söndagen efter trefaldighet

Rik inför Gud

Liturgisk färg

Grön

Altardekoration

På altaret ställer vi blommor i blandade färger och vi tänder två ljus.

Bibeltexter

Gammaltestamentlig läsning

Andra Moseboken kapitel 32, vers 1-4, 30-35

När folket såg att det dröjde innan Mose kom ner från berget samlades de kring Aron och sade till honom: ”Gör oss en gud som kan gå framför oss! Vi vet inte vart den där Mose har tagit vägen, han som förde oss ut ur Egypten.” Aron svarade dem: ”Ta guldringarna ur öronen på era hustrur, era söner och era döttrar och kom hit med dem!” Då tog alla av sig guldringarna som de hade i öronen och lämnade dem till Aron. Han tog emot guldet av dem och knöt in det i en kappa. Sedan gjorde han en gjuten tjurkalv av guldet. Då ropade de: ”Detta, Israel, är din Gud, som har fört dig ut ur Egypten.” Nästa dag sade Mose till folket: ”Ni har begått en svår synd. Nu skall jag gå upp till Herren och försöka vinna försoning för er synd.” Och Mose gick tillbaka till Herren och sade: ”Detta folk har begått en svår synd, de har gjort sig en gud av guld. Om du ändå ville förlåta deras synd! Utplåna annars mitt namn ur din bok!” Herren svarade Mose: ”Den som har syndat mot mig skall jag utplåna ur min bok. Gå nu och led folket dit jag har sagt dig! Min ängel skall gå framför dig. Men den dag kommer då jag skall gå till rätta med dem för deras synd.” Så straffade Herren folket för att de hade gjort kalven, den som Aron gjorde.

Första Johannesbrevet kapitel 2, vers 15-17

Älska inte världen och det som finns i världen. Om någon älskar världen finns inte Faderns kärlek i honom. Ty det som finns i världen, vad kroppen begär, vad ögonen åtrår, vad högfärden skryter med, det kommer inte från Fadern utan från världen. Och världen förgår med sina lockelser, men den som gör Guds vilja består för evigt.

Matteusevangeliet kapitel 6, vers 19-24

Samla inte skatter här på jorden, där mal och mask förstör och tjuvar bryter sig in och stjäl. Samla skatter i himlen, där varken mal eller mask förstör och inga tjuvar bryter sig in och stjäl. Ty där din skatt är, där kommer också ditt hjärta att vara. Kroppens lampa är ögat. Om ditt öga är ogrumlat får hela din kropp ljus, men om ditt öga är fördärvat blir det mörkt i hela din kropp. Om nu ljuset inom dig är mörker, hur djupt blir då inte mörkret. Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon.

Psaltaren

Psaltaren psalm 49, vers 6-12

Varför skulle jag frukta i olyckans tid, då bedragares ondska omger mig? De litar till sina ägodelar och skryter med sin rikedom. Men ingen kan köpa sig fri och betala lösen till Gud. Att köpa sig fri är dyrt, man kan aldrig betala priset för att få leva evigt och inte läggas i graven. Man ser att de visa dör, med dåren och narren går de bort och lämnar sin egendom åt andra. Graven blir deras hem för evigt, deras boning för alla tider, fast de haft jordagods i sin ägo.