Närbild på två vigselringar som tillsammans med en blomkvist ligger på en uppslagen bok med rubriken Vigselgudstjänst.
Foto: Kristin Lidell

Vigsel

Kärlek kan rymma mycket starka känslor, men innebär så mycket mer. Kärlek hänger samman med viljan att ha omsorg om den man älskar.

Att gifta sig är att satsa på den viljan och ge varandra löftet att dela glädje och sorg i en livslång gemenskap.

Närbild på en pingstlilja som ligger på marken med två vigselringar på ena kronbladet.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Att gifta sig borgerligt eller kyrkligt har samma värde inför lagen, men en kyrklig vigsel består av en gudstjänst med många symboler. I Guds och alla vittnens närvaro lovar ni varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut.

Alla är välkomna att fira sitt bröllop i Svenska kyrkan.

Men som regel behöver minst en av er vara eller bli medlem i Svenska kyrkan. Det är inget hinder om den andra tillhör en annan kyrka eller religion. 

Ni behöver ett intyg om hindersprövning från Skatteverket

I god tid före vigseln behöver ni beställa ett intyg om hindersprövning från Skatteverket. Intyget gäller i fyra månader. Syftet med intyget är att kontrollera att det inte finns några hinder för er att gifta er, till exempel att någon av er är under 18 år. Hinderprövning från Skatteverket

En brudgum trär vigselringen på sin blivande mans finger.
Foto: Syda Productions /Shutterstock

Innan bröllopet har ni ett vigselsamtal med prästen

Inför vigseln kommer ni att ha ett vigselsamtal tillsammans med prästen. Under samtalet planerar ni vigseln: vilka texter som ska läsas, hur löftena ska låta, vem som gör vad och när? För prästen blir samtalet dessutom ett sätt att lära känna er, och en bra grund för hens vigseltal till er.

Samtalet kan ni ha i kyrkan eller hemma hos er. Om ni väljer att ha det hemma, kan ni sedan ha ett möte i kyrkan. Då går ni igenom ceremonin på plats för att ni ska känna er bekväma under vigseln.

Sätt er personliga prägel på vigseln

Många par sätter sin egen prägel på vigseln genom att välja psalmer, musik och texter. På Kyrkomusik kan ni lyssna på orgelmusik och sånger.

Symboler

En del symboler kan kännas otidsenliga, men många håller ändå fast vid dem. Det enda ni egentligen behöver tänka på är att ha en ring, eftersom den har en roll i vigselgudstjänsten.

Ringen
Vigselringen, eller ringarna, är en sluten cirkel och det är en urgammal symbol för evighet och eviga förbund. Prästen läser en bön över ringen, eller ringarna, och brudparet håller gemensamt i den medan de uttalar sina löften till varandra.
En ring kan vara av vilket material som helst.

Brudklänningen
Den vita brudklänningen slog igenom på bred front i början av 1900-talet och symboliserade oskulden. Dessförinnan bar bruden oftast en svart klänning, som även fungerade vid andra högtider. Vilka kläder ni vill bära bestämmer ni själva.

Brudkrona
Traditionen att bära brudkrona går tillbaka till medeltiden. Den var en symbol för jungfru Maria, både som himmelsdrottning och som den kyska kvinnan.
Brudkronor finns att låna i både Kulltorps och Bredaryds kyrka.

Brudslöja
Brudslöjan var en tidigare en symbol för brudens oskuld.

Brudens far överlämnar bruden
Traditionen att brudens far överlämnar bruden till brudgummen är inte svensk från början utan kommer till oss från andra länder, där det är vanligt. I svensk tradition går brudparet gemensamt fram till altaret för att visa på bådas frivillighet.

Riskorn
I slutet av 1800-talet infördes seden att kasta ris eller sädeskorn över brudparet för att bringa fruktsamhet och rikedom till paret. Då och då hör man att småfåglarna blir sjuka av att picka i sig riskornen. Vissa kyrkor har därför förbud mot riskastning. Vill man kan man ersätta riset med konfetti, såpbubblor eller blomsterblad.