Nya kyrkohandboken 2018

På Pingstdagen tas den nya kyrkohandboken i bruk

Nyhet Publicerad

Söndag den 20 maj är det dags för Svenska kyrkan att ta den nya kyrkohandboken i bruk. "Språket, kulturen och teologins uttryck förändras med tiden, och då behöver gudstjänstlivet både följa och stå fast", säger Pär Parbring, Luleå stift.

Svenska kyrkans nya kyrkohandbok tas i bruk på Pinstdagen söndag den 20 maj. Sedan arbetet påbörjades har många väntat på dagen då gudstjänsterna börjar hållas utifrån den nya ordningen.
   – Jag gläds över att det blir ett viktigt avstamp, att vi nu har en ny gemensam ordning att förhålla oss till. Jag tänker också att det kan hjälpa oss att lägga vår tyngdpunkt på det viktigaste – att bygga församling, säger Pär Parbring, stiftsadjunkt för rekrytering och gudstjänstliv.

Den nya kyrkohandboken, den åttonde i ordningen, är en reviderad version av den senaste från 1986. Mycket är sig fortfarande likt, men med möjlighet till variation på en del punkter, inte minst musiken.
   – Vårt gudstjänstliv förändras hela tiden, och har samtidigt en del grunddrag som i princip aldrig förändras. Språket, kulturen och teologins uttryck förändras med tiden, och då behöver vårt gudstjänstliv både följa och stå fast. En ny kyrkohandbok är ett försök att göra en avvägning mellan föränderligt och oföränderligt, säger Pär Parbring.

Meningen är också att hela församlingen tydligare ska inkluderas i att vara med och forma gudstjänstlivet.
   – Ett levande gudstjänstliv, gudstjänstglädje och stor delaktighet, det tror jag är helt avgörande frågor för framtiden. Det beror inte främst på kyrkohandbok, men den här nya kyrkohandboken har goda förutsättningar att hjälpa oss på den vägen, säger Pär Parbring.