Präst- och diakonvigning i Luleå stift i juni 2021.
Foto: Hans Johansson

Nyvigda präster och diakoner

Nyhet Publicerad

Söndagen den 13 juni hölls diakon- och prästvigning i Luleå och då välkomnades tre präster och fem diakoner till tjänst i Luleå stift. - Det här är både ett slut, och en början, säger Bodensonen Erik Ziewersson, som blir präst i Lycksele församling.

Efter ett annorlunda studieår fick studenterna äntligen mötas för att ta examen i Luleå domkyrka. Under vigningsgudstjänsten medverkade bland andra biskop Åsa Nyström och domprost Charlott Rehnman tillsammans med studenternas handledare Pär Parbring, stiftsadjunkt, och Carina Johansson, stiftsdiakon.

En av de nyvigda prästerna är Bodensonen Erik Ziewerss​on som blir präst i Lycksele församling: 
- Det har väldigt annorlunda att vara student. Jag har varit instängd i min lägenhet i Uppsala där jag studerat. Jag ser fram emot att komma ut och möta människor, mera fysiskt säger Erik Ziewersson, och fortsätter sedan: 
- Det var blandade känslor. Äntligen är man här! Men samtidigt som det är färdigt och ett slut så är det också bara en början på en tjänst.

Bodensonen Erik Ziewerss​on blir ny präst i Lycksele församling.
Bodensonen Erik Ziewerss​on blir ny präst i Lycksele församling. Foto: Alexandra Nyman

Svenska kyrkan Boden har förmånen att få ta emot en av de fem nyvigda diakonerna, Bodil Andersson Mellergård (längst till höger i bild), och hon välkomnades av kyrkoherde Hans Johansson på kyrkbacken utanför domkyrkan direkt efter vigningsgudstjänsten. Bodil är sedan tidigare anställd som församlingspedagog i Råneå församling, och kommer nu att dela sin tid mellan Råneå och Boden. 

I dessa församlingar kommer de nya diakonerna och prästerna vara i tjänst:
Luleå domkyrkoförsamling - Johan Marklund och Hans Bennebrant ​
Bodens pastorat - Bodil Andersson Mellergård ​
Lycksele församling - Erik Ziewersson och Elisabet Svedberg ​
Skellefteå Landsförsamling - Anna Lööf
Norsjö församling - Dorota Lindström​
Piteå församling - Emma Nilsson​

Text: saxat från Luleå stift