Ung man står vinterklädd utomhus.
Foto: Joakim Nordlund

Det är rätt tragiskt på det sätt som man har rustat ner här

Nyhet Publicerad Ändrad

Johan Nevanperä kommer att gå från volontär till militär. Nu väntar en 15 månader lång värnplikt för den unge bodensaren. - Ett nytt steg för mig, säger 19-åringen.

Johan Nevanperä fyllde 19 år i november och bakom sig har han ett innehållsrikt år som volontär inom Svenska kyrkan Boden. Han är också engagerad på flera nivåer av Kyrkans unga, både lokalt i Boden liksom i Luleå stift. Under hösten var han exempelvis stiftets representant på de Ungas kyrkomöte i Uppsala. De Ungas kyrkomöte är en viktig samlingsplats för att berätta för Svenska kyrkan vad barn och unga tycker om de frågor som behandlas på det stora Kyrkomötet. 
- Det kändes värdefullt att få delta. Jag var också den nordligaste representanten, så jag bar fram åsikter som de unga här i norra Sverige upplever som viktiga, säger han. 
Sedan fortsätter han: 
- Det är viktigt att kyrkan också får de ungas perspektiv för att man ska kunna hänga med i utvecklingen.

Som volontär arbetar man under ett år inom kyrkans verksamhet, och där har Johan spelat en viktig roll, inte minst i barn- och ungdomsverksamheten. 
- Jag har mest varit i Matteuskyrkan men inte bara där. Det har varit ett år som har innehållit väldigt mycket, säger han. 
Nu väntar någonting helt annat. Den 13 mars börjar ett nytt kapitel i hans liv i och med att han drar på sig kronans kläder. Framför sig har Johan en 15 månader lång värnplikt. 
- Jag har ju hört en del om värnplikten, både bra och mindre bra. Men det lär ge mig erfarenheter som jag sedan bär med mig i det vuxna livet. Jag kommer att få utbildning i ledarskap som är bra även inom det civila. Det är i alla fall vad jag tror, säger han. 

I dag finns en stor oro i Europa i och med Rysslands angreppskrig i Ukraina. Sverige är på grund av det här på väg in i Nato. Samtidig kommer vårt land att tvingas rusta upp för att stärka landets militära kraft. 
- Det är rätt tragiskt på det sätt som man har rustat ner här. Vi hade en ganska bra ställning i Sverige med ett bra försvar och bra materiel. Jag tycker om det engelska uttrycket ”It´s better to be a warrior in a garden, then a gardener in a war”. Det är bättre att vara redo för något som kanske kommer. Om det väl kommer har man ändå en beredskap för vad som ska göras. Sedan är det ju inga roliga saker som man förbereder sig inför. Men man är ändå till viss del förberedd, säger han. 

Johan har under de senaste åren också engagerat sig inom Kyrkans unga. 
- Det började väl med att jag var på stiftsläger i Piteå där man träffade andra unga från både Norrbotten och Västerbotten. Det var en positiv grej som gjorde att jag ville fortsätta att engagera mig. Det känns som att alla får plats där. Under samma tak, säger han. 
Han hoppas kunna få tid för engagemang inom kyrkan också när han har inlett sin värnplikt. 
- Kompisar har sagt att det blir intensivt men jag vill fortsätta inom församlingsrådet i Sävast, och med att vara engagerad inom kyrkans ungdom i Boden. Sen får vi väl se vilken tid och orka jag har, säger han. 

Och nu kommer vårvintern där påsken är den stora högtiden.
- Det är härligt när solen börjar att värma igen. Jag tycker om att arbeta praktiskt och brukar då gilla att ta tag i saker hemma där jag bor. Så påsken är både vila och praktiskt arbete för mig, säger han. 
Vad betyder Boden för dig?
- Det är en varm plats för mig där jag trivs. Boden är en lagom stor stad där jag upplever en stor gemenskap. En gemenskap och en stolthet i det att man kommer från Boden. 

Text & foto: Joakim Nordlund

I förgrunden syns en tjej och en kille bakifrån, och i bakgrunden skymtar en präst och fler ungdomar.
Foto: Alex Giacomini

Kyrkans unga

  • Svenska kyrkans unga är en är en öppen gemenskap av unga människor som vill upptäcka och dela kristen tro.
  • Det är en demokratisk rörelse som är till för barn och unga från 0-30 år. Svenska kyrkans unga har cirka 13 500 medlemmar.
  • Kyrkans unga vill vara lokalt närvarande i varje församling och målet är att alla barn och unga ska kunna växa i både tro och ansvar utifrån ålder och personlighet.
  • Det kostar ingenting att bli medlem. Det enklaste sättet är att surfa in på hemsidan www.svenskakyrkansunga.se och anmäla sig som medlem där. 

KYRKFÖNSTRET

Kyrkfönstret är en tidning om livsfrågor och tro från Svenska kyrkan i Boden. Den produceras i samarbete med tidningen Amos och delas ut fyra gånger per år till alla hushåll i Bodens kommun. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Redaktör: Anna Karlsson
Mejl: anna.karlsson@svenskakyrkan.se
Adress: Kyrkfönstret, Strandplan 25, 961 34 Boden.
Ansvarig utgivare: Sofie Kalodimos, sofie.kalodimos@verbum.se. 
Produktion: Verbum AB
Distribution: PostNord
Upplaga: 13 300 exemplar. 

Svenska kyrkans unga i Boden

På fredagkvällar flödar det av liv i församlingsgården. Då träffas nämligen Svenska kyrkans unga i Boden - HELIGanerna.

För ungdomar

Svenska kyrkan i Boden har en stor och levande ungdomsverksamhet och vill att alla ska känna sig välkomna!