Stiftsdirektor Eva-Maria Karlsson gratulerar Luleå stifts nyvalda biskop Åsa Nyström.
Foto: Henrik Betnér /Uppsala stift

Åsa Nyström vald till biskop i Luleå stift

Nyhet Publicerad

Efter den slutgiltiga sammanräkningen står det nu klart att Åsa Nyström har valts till ny biskop i Luleå stift. Hon blir därmed den nionde biskopen för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten, och den första kvinnan att väljas till ämbetet i Luleå stift sedan stiftet grundades år 1904.

Det slutgiltiga valresultatet från tisdagens biskopsval visar att Åsa Nyström blir Luleå stifts nya biskop. Hon fick 267 röster, 50,09 procent.
   – Det är en alldeles otrolig känsla, stark och omtumlande, att nu blivit vald till Luleå stifts nästa biskop, säger Åsa Nyström.

Åsa Nyström är 57 år och arbetar i dag som stiftsadjunkt för ledarstöd i Uppsala stift. När beskedet om resultatet kom var hon på ett sammanträde med sina nuvarande kollegor.
   – Det var stort att direkt få dela glädjen med dem. Hela dagen har det strömmat in varma ord och många böner från så många människor, säger Åsa Nyström.

Prästgärningen började i EFS år 1982, och 1991 togs Åsa Nyström emot i Luleå stift som präst i Svenska kyrkan. Utöver sitt jobb som stiftsadjunkt är hon lärare och kursansvarig för chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan. Tidigare har hon arbetat som studierektor och lärare i ledarskap vid det som tidigare hette Pastoralinstitutet i Uppsala, numera Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Åsa Nyström har också varit chefredaktör för tidningen Budbäraren.

Artikelbild: Stiftsdirektor Eva-Maria Karlsson (till vänster), gratulerade Åsa Nyström (till höger) på plats i Uppsala redan samma dag som det slutgiltiga resultatet kom. Fotograf: Henrik Betnér/Uppsala stift