Överluleå kyrka och gravkapellet.
Foto: Camilla Arvidsson

Stå upp för det goda!

Nyhet Publicerad Ändrad

I ett internt brev uppmanar kyrkoherde Hans Johansson anställda, förtroendevalda och frivilligt engagerade i Svenska kyrkan i Boden att stå upp för medmänsklighet, mångfald och alla människors lika värde den 1 maj i Boden.

I år är intresset för demonstrationerna på 1 maj i Boden större än vanligt. Vid sidan av de vanliga demonstrationerna som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet brukar anordna kommer den nationalsocialistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, att demonstrera. Detta demonstrationståg har i sin tur fått till följd att det även hålls en demonstration "Boden mot rasism" och en demonstration mot antisemitism och antisionism. 

Kyrkoherde Hans Johansson vill därför uppmana anställda, förtroendevalda och frivilligt engagerade i Svenska kyrkan i Boden att genom att vara närvarande i centrum visa på kyrkans ställningstagande för mångfalden, icke-våldsprincipen, och alla människors lika värde och rätt att vara den man är:

"Som kyrka är vi för medmänsklighet, för alla människors lika värde, för rätten att forma sitt eget liv och älska den man själv önskar. Vi tror på Guds närvaro ibland oss, och att Jesu budskap om kärlek och frid är något som angår varje människa.

Som kyrka är vi också en del av samhället, av vår bygd, och av vår stad. Därför är det angeläget att vi som kyrka också finns närvarande då andra makter vill hota tryggheten, minska rättigheterna för olika grupper, och ifrågasätta människovärdet."

Igår intervjuades kyrkoherde Hans Johansson av Bengt Sveder för Bodens närradio om sina tankar kring Svenska kyrkan i Bodens närvaro under 1 maj. Nedan kan du lyssna på hela intervjun.