Två händer med vigselringar.

Bröllop

När två hjärtan möts och vill förenas kan det vara som att få en försmak av himmelriket. En vigsel i kyrkan är en fest, men också en stund av helighet. Ett minne för livet att hålla fast vid när det stormar i våra relationer.

Att gifta sig i kyrkan innebär att uttrycka sin vilja att älska varandra i nöd och lust. Att frivilligt gå in i en livslång gemenskap; med Gud, vänner och släktingar som vittnen.

När vi tar emot Guds välsignelse över äktenskapet lägger vi kärleken i Guds händer. Vi ber om Guds beskydd och styrka att fortsätta hålla fast vid varandra när kärleksrus blir till vardagsbrus. Gud i sin tur lovar att alltid vara med i relationen för att hjälpa och ge kraft.

SÅ GÅR VIGSELN TILL
För själva vigselgudstjänsten finns det en färdig struktur, men bröllopsparet kan vara med och påverka mycket, till exempel valet av psalmer, texter och böner.

Innan en vigsel kan ske i Svenska Kyrkan måste bröllopsparet ha fått en hindersprövning beviljad av Skatteverket.

VIGSELSAMTAL
Innan vigseln sker alltid ett vigselsamtal då ni som bröllopspar tillsammans med prästen utformar vigselgudstjänsten och kanske också pratar om hur ni ser på äktenskapet och ert liv tillsammans. Det finns också möjlighet att öva i kyrkan i förväg så att alla känner sig trygga.

VÄLSIGNELSE
För den som önskar finns det också möjlighet att få en kyrklig välsignelse över ett borgerligt ingånget äktenskap.

Kostnader
Det kostar ingenting att gifta sig i kyrkan, vare sig du gifter dig i din hemförsamling eller någon annanstans. Det enda som krävs är att minst en av er är medlem i Svenska kyrkan.

BOKA PRÄST OCH KYRKA
Om ni vill gifta er i kyrkan är ni välkomna att kontakta pastorsexpeditionen i Bjärnums pastorat på tel 0451-77 46 00. Brudkrona finns för utlåning.