Vigsel

Bröllop är fest. Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig utan också för släkt och vänner.

I kärlekens tecken!
En kyrklig vigsel är en symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar vi varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi kommer att möta i livet.

Går du i giftastankar? På www.svenskakyrkan.se/vigsel hittar du allt för din vigsel! Hindersprövning och andra praktiska förberedelser. Hur går ett vigselsamtal till? Hur kan ni utforma en personlig vigsel? Kan ni gifta er utomlands? Tips på romantiska psalmer, musik och texter. Vad symboliserar vigselringarna och brudkronan? Etikett i kyrkan och mycket mer som kan vara bra att veta.

Hos oss har vi två vackra och medeltida kyrkor som i sig själva blir en sällsynt tjusig ram till varje fest inför Guds ansikte. Vi vill önska alla som vill markera sitt samliv med en vigsel välkomna att göra det. Och det är aldrig för sent att gifta sig!

Grundackordet är glädje, och ansvaret som vigseln för med sig blir lättare att ta på så sätt. Eftersom vi är en evangelisk-luthersk kyrka ser vi vigselakten som en hjälp åt samhället. En del av den består av en juridisk akt som vi präster har särskilt statligt tillstånd att utföra. Ändå är det viktigaste för oss vårt uppdrag att förmedla Guds välsignelse över ett liv tillsammans. En välsignelse som bär i både ljusa och mörka dagar. Att flytta samman och dela livet på gott och ont med en annan människa är lite av ett vågstycke, eftersom ingen av oss vet vad framtiden har för överraskningar i beredskap. Det är inte så att två bokstavligen blir till ett i och med vigseln. Men i delat ansvar för livet, och inte minst de barn som kanske kommer blir paret ändå en enhet. Om kärleken en gång förde dem samman innebär löftet som avges vid vigseln att ett band till, utöver kärleken, knyts. I den bästa av världar hjälper det löftet till att stärka och utveckla själva kärleken långt utöver förälskelsefasens eufori.

Vill ni gifta er? Välkommen att ta kontakt med församlingsexpeditionen för att boka tid för vigsel och samtal med präst. Tel. 0159-34841.

Förnya äktenskapslöftena.       
Det händer allt oftare att äkta par kontaktar kyrkan för att förnya sina äktenskapslöften. Skälen till att förnya löftena kan vara flera. Vissa par vill visa att de inte tar varandra för givet.
De får chansen att påminna sig själva och varandra om vad det är man älskar och uppskattar hos den andra parten.
Andra känner att åren i äktenskapet har inneburit stora förändringar och kanske även stora påfrestningar av olika slag. Båda har utvecklats, mognat och förändrats under åren som gått.
Då blir förnyelsen av löftena ett sätt att tala om att man älskar den person partnern har blivit och inte bara den han eller hon var när man gifte sig.
Det kan också finnas mer praktiska skäl till löftesförnyelse.
Bröllopet kanske var en enkel historia och nu vill man slå på stort. Det ursprungliga bröllopet kan ha haft sorgliga inslag och nu vill man sudda ut dem med en ljus ceremoni.
Eller så känns det som ett högtidligt och bra sätt att fira sin tionde eller tjugofemte bröllopsdag.
Funderar ni på att förnya era äktenskapslöften? Kontakta någon av församlingens präster.

Vigsel

Planerar ni ert bröllop? Då har ni en dag framför er som ger minnen för livet. Här berättar vi om vigselgudstjänsten och hur man bokar präst och kyrka. Och så får ni tips om annat att tänka på.