En man i kostym står och blundar med huvudet framåtlutat. Suddiga personer i förgrunden.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 10 juni 2025

Röster om ekumenik

Vad innebär ekumenik för dig? Hur sker det i praktiken? Sverigefinländre från olika kyrkor svarar.

Rauha Navarro Marttinen, katolik, Stockholm

– Jag arbetar inom sjukhuskyrkan. Ekumenik innebär här att vi har samma mål oavsett kyrkotillhörighet. Jag frågar inte människor om vilken kyrka de tillhör utan möter alla som de är. De får själva berätta vad de vill samtala om. Största delen av mitt jobb är att lyssna. Det här är ekumenik på gräsrotsnivå. 
– Om någon vill bikta sig eller ta nattvard, hänvisar jag till hens egen församling. Själv går jag till katolska kyrkan, men jag har lutherska vänner och vänner som jag inte vet vilken religion de tillhör.

Jani Fleivik, evangelisk-luthersk, Göteborg 

– Ekumenik är gemenskap mellan alla kristna församlingar. Trots stora teologiska skillnader finns det kristen enhet, som är viktigare än det som skiljer oss. Trosbekännelsen vi läser och som läses runt om i världen är det som binder samman hela kristenheten. 
– Jag jobbar som musiker i Lundby församling på ett område som är mycket mångkulturellt. Våra gudstjänster besöks av folk från olika kyrkor och samfund. Ekumeniken framhålls inte i det som vi gör utan i vilken sorts församling vi är. Utan att lyfta fram ekumeniken har vi en atmosfär som gör att människor känner sig välkomna. För mig är detta ekumenik i praktisk handling.

 
Sanna-Maija Ydrefors, ortodox, Luleå 

– Ekumenik betyder för mig samtal som respekterar alla och ger utrymme för olika åsikter. I praktiken betyder det att kyrkor tar ställning till viktiga samhällsfrågor. Det är inte nödvändigt att det är exakt samma röst men rösterna är ändå i harmoni på ett sådant sätt att det också frambringar frid och tolerans till vanliga församlingsmedlemmar. 
– Jag är körledare i Luleå för en liten kör som församlingen i Svenska kyrkan har startat. Kören sjunger på gudstjänster och andra sammankomster. Det finns ingen ortodox församling här, men detta är mitt sätt att utöva ekumenik i praktiken. 
Miika Kurkkio, pingstvän, Luleå 
– För det första så är ekumenik bibliskt. Det är familjetillhörighet med andra troende. Det var Jesus bön att de skulle vara ett. 
– I praktiken kan ekumenik vara fina gemensamma satsningar som blir större när man slår ihop resurserna. I Luleå har vi i pingstkyrkans finska grupp regelbundet samarbete med Svenska kyrkans finskspråkiga verksamhet. Vi har tillsammans sjungit de vackraste julsångerna, ordnat allsångskvällar till påsk, ordnat konserter och under ekumeniska veckan i januari brukar vi ha en gemensam gudstjänst.