Foto: Sofia Strinnholm/Luleå stift

Luleå stift

Luleå stift är det nordligaste av Svenska kyrkans 13 stift, till ytan en tredjedel av Sverige. Stiftets uppgift är att stödja de 55 församlingarna i Norrbottens och Västerbottens län. Biskop är Åsa Nyström.

Nu kan du nominera till samiskt kulturpris

Nu kan du nominera kandidater till Samiska rådets kulturpris. Priset delas ut till någon eller några som utfört en betydelsefull insats som främjar samisk kultur.

Nu släpps biljetterna till MR-dagarna

Nu släpps biljetterna till Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, den 14–15 november i Skellefteå. Oavsett om du deltar som privatperson eller som en del av din fortbildning kan du nu boka med upp till 25 procents rabatt.

Orgeln i Töre har fått nytt liv

Efter en ordentlig stämning har nu orgeln i Töre kyrka återinvigts med en välbesökt konsert. Orgeln är en av endast tre pneumatiska orglar i hela Norrbotten.

Vill du vara med i Biskopens råd med unga vuxna?

Inför läsåret 2024/2025 söker biskop Åsa Nyström nya deltagare till "Biskopens råd med unga vuxna". Är du mellan 19–30 år och vill dela tankar om och perspektiv på hur Svenska kyrkan kan bli mer relevant och närvarande i unga vuxnas liv? Välkommen med din ansökan senast 30 april!

Radiogudstjänsten från Stiftsgårdens kapell

21 april, fjärde söndagen i påsktiden kl 11.00, sänds Sveriges Radios radiogudstjänst från Stiftsgårdens kapell i Skellefteå.

Stiftsdirektorn: "Det finns verkligen ett ärende för vår kyrka"

I elva år har hon haft uppdraget som stiftsdirektor i Luleå stift. Nu lämnar Eva-Maria Karlsson över stafettpinnen och ser fram emot att äga sin egen tid. Hon ser tillbaka på åren med glädje och spår en ljus framtid för Svenska kyrkan i Norrbotten och Västerbotten.

Kallelse till stiftsfullmäktige i maj 2024

Den 17–18 maj 2024 sammanträder stiftsfullmäktige i Luleå stift. Ordinarie ledamöter behöver därför anmäla sitt deltagande. Sammanträdet äger rum på stiftskansliet i Luleå.

Fler nyheter från Luleå stift

Här hittar du alla nyheter från Luleå stift.

Dopet – livets första fest

Allt du behöver veta om dopet

Prästlönetillgångarna i Luleå stift

Hyggesfri avverkning vid Hägnan i Gammelstad

Vecka 12 påbörjar Prästlönetillgångarna i Luleå stift en hyggesfri avverkning på ett område i närheten av friluftsmuseet Hägnan i Gammelstad, Luleå. Området passar särskilt bra för just en hyggesfri metod.

Jättelast ska bärgas från diket i Nordmaling

Den gigantiska transformator som hamnade i diket utanför Nordmaling den 9 januari ska nu bärgas. Marken förvaltas av Prästlönetillgångarna i Luleå stift, som har kontakt med företaget som ska utföra arbetet.

150 år av engagemang

Sedan 1874 har vi fört kampen för och tillsammans med människor som lever i utsatthet över hela världen. Var med du också.

Läs mer och engagera dig

Krig i Europa

Kriget i Ukraina och Gaza/Israel påverkar oss alla. Här finns samlad information om Svenska kyrkans arbete med anledning av det som händer i Europa just nu.

En person hjälper ett barn att tända ett ljus.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

En byggarbetare i hjälm och varselkläder pratar i en radio. En grävskopa i bakgrunden.

Tankar inför helgen

"Han suckade djupt och lutade huvudet i händerna. Hur skulle han göra för att få dem att jobba tillsammans som ett team? Det var ju så enkelt tyckte han." Läs prästens tankar inför helgen på Svenska kyrkans bloggportal.

En vuxen och ett barn står vid strandkanten och tittar ut över vattnet.

Kristen tro

Vill du veta mer om kristen tro? Här kan du läsa om vad Svenska kyrkan står för. Du kan också få näring till dina egna tankar om kristen tro.

Stöd efter sexuella övergrepp

Ingen har rätt att utnyttja dig för att tillfredsställa egna känslomässiga behov. Om du har blivit utsatt för ett övergrepp i ett kyrkligt sammanhang kan du få stöd från någon av våra kontaktpersoner. De finns över hela landet.

Kontakta Luleå stift

Kontakta oss

Stiftsorganisationens personal finns på olika orter i stiftet, bland annat i Luleå, Umeå och Skellefteå. De flesta har sin arbetsplats på Stiftskansliet i Luleå. Välkommen att ta kontakt med oss !

Församlingar, pastorat och kontrakt

Svenska kyrkans grundläggande enhet är den lokala församlingen. Inom Luleå stift finns 55 församlingar som är geografiskt indelade i sex kontrakt.

Sociala medier

Följ oss gärna i sociala medier! Både Luleå stift och biskop Åsa Nyström finns på Facebook och Instagram. Vi delar bilder och nyheter från vår verksamhet och vardag.

Pressrum

Luleå stifts pressrum riktar sig till dig som är journalist eller på annat sätt jobbar med media. Här finns pressmeddelanden, bilder och kontaktpersoner.