Lyssna

Beslut om kyrkoantikvarisk ersättning – Träkumla kyrka får mest omfattande restaurering

Nu är det klart vilka kyrkor i Visby stift som får kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) för åtgärder under perioden 2026–2027. Stiftsstyrelsen har beslutat om årets fördelning av medel, och mest omfattande blir insatsen i Träkumla kyrka där både in- och utvändig restaurering ska genomföras.

Bland övriga större projekt finns takrenoveringar i Fleringe, Gerum och Linde kyrkor, golvarbeten i Ekeby kyrka, putsåtgärder i Rute kyrka samt konservering av kyrkportalerna i Halla kyrka. I Rone kyrka kommer muralmålningar att konserveras och tillgängligheten förbättras. Dessutom har Sudrets pastorat beviljats medel för en visningsmonter i Rone kyrka till den unika korkåpan från 1400-talet.

– Projektet i Rone sticker ut lite extra i år, säger stiftsantikvarie Rebecka Svensson. Korkåpan är en av våra verkliga klenoder, och det känns fantastiskt att vi nu kan göra den tillgänglig för fler – på ett sätt som samtidigt skyddar den från ljus, fukt och stöld. Kåpan kommer också att konserveras och förhoppningen är att vi då får fram ny kunskap om dess ursprung och färgprakt.

Stort söktryck och svåra prioriteringar

Under perioden 2025–2030 får Visby stift årligen 16 284 000 kronor i kyrkoantikvarisk ersättning att fördela. Åtgärderna måste genomföras inom två år. Årets ansökningar motsvarade nästan dubbla det tillgängliga beloppet, vilket kräver tydliga prioriteringar.

– Skalet – tak, väggar och golv – måste alltid prioriteras, säger Rebecka Svensson. Samtidigt är det viktigt att kunna vårda även konst och inredning. Att restaurera kyrkor är kostsamt eftersom det kräver specialistkompetens och material som är förenliga med kulturhistoriska värden.

Församlingar, pastorat och Samfälligheten Gotlands kyrkor som ansöker om KAE behöver också ha pengar till att medfinansiera åtgärderna – det är bland annat till detta som medlemmarnas pengar går.

Långsiktigt arbete kräver noggrann planering

Samfälligheten Gotlands kyrkor har under många år arbetat för att förbättra hållbarheten i kyrkornas puts, med stor hjälp av erfarna yrkesutövare som murare och konservatorer. Varje kyrka är unik, vilket gör att lösningar alltid måste anpassas till platsens specifika förutsättningar.

Ett räkneexempel visar hur stort behovet är: Svenska kyrkan får totalt 460 miljoner kronor årligen i KAE för hela landet. Det räcker i praktiken till omfattande åtgärder på cirka 40 kyrkor per år – av de 2950 som är berättigade till stödet. Ett tegeltak har en livslängd på ungefär 40 år, vilket illustrerar utmaningarna.

Fullständig lista över tilldelade projekt finns på stiftets webbplats: https://www.svenskakyrkan.se/visbystift/kyrkoantikvarisk-ersattning

 

Rebecka Svensson

Rebecka Svensson

Stiftsantikvarie, Visby stift

Mer om Rebecka Svensson

Kyrkoantikvarie