Pelarne

Den gamla träkyrkan i Pelarne tillhör den grupp på 7-8 stycken som finns kvar i landet från medeltiden, och den enda som finns kvar i Kalmar län. Den äldsta delen, kordelen, anses vara från tidigt 1200-tal. I koret, under den nuvarande altartavlan, finns ett unikt korfönster med tre små fönsternischer och en målning av offerlammet. Detta fönster spikades igen när nuvarande altaruppsatsen sattes upp i mitten av 1700-talet. Vid en restaurering av kyrkan 1989 upptäcktes det här unika och välbevarade korfönstret och gjordes då tillgängligt för visning genom att gångjärn monterades på den nuvarande altartavlan som då kan fällas ut. Enligt riksantikvarieämbetet finns inget mer sådant korfönster bevarat i någon träkyrka i Sverige och det är således en stor sevärdhet och beundras av många. Av kyrkans skulpturer är triumfkrucifixet från 1250-1300 utan tvekan kyrkans märkligaste konstverk. Nämnas bör också medeltidsskulpturen ”Jungfru Marie kröning” från 1400-talet.

Pelarne vägkyrka

På somrarna brukar Pelarne vara välbesökt vägkyrka, med andakter, fika och försäljning. Daglig visning av kyrkan.

Andachten und Gottesdienste in deutscher Sprache in der Kirche von Pelarne

Im Urlaub die Seele baumeln lassen. An manchem Mittwoch oder Sonntag singen, nachdenken, beten, schweigen, hören. Sich mit anderen Menschen derselben Sprache austauschen. Dazu lädt in diesem Sommer die Kirchengemeinde von Vimmerby in Zusammenarbeit mit der Urlaubsseelsorge der Evangelischen Kirche in Deutschland (EKD) ein.
In der malerischen Holzkirche von Pelarne finden vom 3. Juli bis 28. August mittwochs 12:00 Uhr Andachten in deutscher Sprache statt. Im August gibt es außerdem 11 Uhr einen Sonntagsgottesdienst in deutscher Sprache.

Gottesdiensttermine:
4. August 11 Uhr
11. August 11 Uhr
18. August 11 Uhr
25. August 11 Uhr

Im Juli werden in der benachbarten Gemeinde deutschsprachige Gottesdienste angeboten. Dort gelten folgende Zeiten und Orte:

30. Juni 11.00 Uhr Freiluftgottesdienst am Gemeindehaus von Ingatorp (zweisprachig)
7. Juli 18.00 Uhr Kirche von Ingatorp (zweisprachig)
14. Juli 16.00 Uhr Kirche von Bellö (deutschsprachig)
21. Juli 17.00 Uhr Freiluftgottesdienst auf dem Festplatz in Kråkshult zum Abschluss des Kråkshultstages (deutschsprachig), bei Regen in der Kirche von Kråkshult
28. Juli 18.00 Uhr Kirche von Ingatorp (deutschsprachig)
4. Aug 16.00 Uhr Kirche von Ingatorp (deutschsprachig)

Herzlich willkommen!

Andakter och gudstjänster på tyska under sommaren i Pelarne kyrka

Välkomna att delta i sommargudstjänster i Pelarne kyrka på fyra söndagar i augusti och i onsdagsandakter på tyska under hela sommaren. Vi erbjuder dessa mötesplatser för stora och små tillsammans med Evangelische Kirche in Deutschland (EKD).

Andakter:
onsdagar kl 12:00 i Pelarne kyrka (3 juli – 28 augusti)

Gudstjänster:
4 augusti kl. 11
11 augusti kl. 11
18 augusti kl. 11
25 augusti kl. 11

Även i juli hålls det tyskspråkiga gudstjänster, då i Södra Vedbo pastorat. Där gäller följande datum och platser:

30 juni kl 11:00 friluftgudstänst vid Ingatorps församlingshem (tvåspråkigt)
7 juli kl 18:00 Ingatorps kyrka (tvåspråkigt)
14 juli kl 16:00 Bellö kyrka (tyskspråkigt)
21 juli kl 17:00 friluftgudstänst på Kråkshults festplats, avslutning av Kråkshultsdagen (tyskspråkigt), vid regn i Kråkshults kyrka