Skådespelarna Andreas Widén och Aleš Pšajd, som spelar Esaias Tegnér och Christoffer Isak Heurlin repeterar en scen, där Heurlin tröstar Tegnér.
Lyssna

”Vi vill åt känslan att vi är många och alla åldrar”

På tisdagar samlas all verksamhet i Södra Ljunga församling i Hamneda församlingshem. Stickcafé, After school, Gubbröra, kör och samling med mat avlöser varandra – och krockar medvetet.

På den stora gräsytan utanför den grå stenkyrkan spelar några mellanstadiekillar fotboll i solskenet. I det faluröda församlingshemmet strax intill befinner sig resten av barnen som samlats till After school denna eftermiddag. Några gör potatistryck på tygkassar, en konfirmand sitter och läser Markusevangeliet. En trappa upp håller vaktmästaren Ingmar Nilsson schackskola. I källaren finns det lekrum och pingisbord.

Varje tisdag samlas all församlingsverksamhet under en och samma dag i Hamneda församlingshem, under namnet ”Mötesplats kyrkan”. Det börjar med stickcafé och bibelstudium tidig eftermiddag. Mellanmål serveras klockan 15 och då ansluter barnen från Hamneda skola och Södra Ljunga skola, samt högstadieelever som har skoldag i Ljungby. After school-verksamheten tar vid. Ofta dröjer sig någon från stickcaféet kvar, några av barnen vill gärna sticka och virka.

Klockan 17 serveras det kvällsmat. Något enkelt som lagats till i det enkla köket – pannkakor, köttbullar och makaroner eller korv med bröd exempelvis. Lagom till kvällsmaten trillar kyrkokören och männen i gruppen ”Gubbröran” in och ibland även barnens föräldrar. Innan kvällsaktiviteterna tar vid blir det en gemensam samling med andakt.

– Tanken är att verksamheterna ska ”krocka” med varandra, just för att få känslan av att vi är många och alla åldrar. Att de olika generationerna möts ger utbyte på många plan, berättar kyrkoherden Ulrika Stark.

Det är fullt upp i församlingshemmet, även om det just den här dagen är ovanligt få på plats eftersom det är första vardagen efter påsklovet. Ulrika Stark står i köket och vänder pannkakor. Hon har skjutit in flera plåtar fullastade med färdigköpta pannkakor i den lilla varmluftsugnen, men behöver vända på dem några gånger för att de ska bli jämnvarma. 

– Vi brukar vara ett 40-tal när vi äter kvällsmat. Många småbarnsföräldrar är så stressade, det kan vara skönt för dem att barnen åtminstone inte är vrålhungriga när de hämtas. Vi märker också tydligt att alla inte har möjlighet att äta sig mätta hemma. Vi skickar ofta med några extra mackor hem och ser till att det alltid finns mycket mat, berättar Ulrika Stark.

Södra Ljunga församling är Växjö stifts minsta församling med egen ekonomi, sett till medlemsantalet. Knappt 1 400 medlemmar och fyra kyrkor har landsbygdsförsamlingen. När Ulrika Stark började som kyrkoherde för ett och ett halvt år sedan fanns inte så mycket verksamhet i församlingen.

– Det var inte jättetryck på barnkören så vi bestämde oss för att satsa på After school istället för att nå så många åldrar som möjligt. Det tar alltid tid att bygga upp verksamheter och det går lite i vågor, men vi har fått väldigt positiv respons, inte minst från föräldrarna till skolbarnen, säger Ulrika Stark.

Ungdomar och andra ideella stöttar upp verksamheten, exempelvis genom att finnas på plats eller skjutsa skolbarn från skolan till församlingshemmet. En del kommer för att dricka kaffe en stund.

Therese Lejon är församlingspedagog och musiker i Södra Ljunga församling. Hon uppskattar upplägget med en maxad dag i veckan.

– Även om vi är en väldigt liten församling så vill vi att det ska finnas en mötesplats och en församlingsgemenskap även utanför söndagens gudstjänst. Man lär ju känna varandra och det är positivt att vi är många vuxna när barnen är här, säger hon.

Oskar Jost går i femman på Hamneda skola. Han brukar gå på After school varje vecka.
– Jag brukar spela pingis, köra kurragömma i kyrkan, ha roligt och bara chilla. Jag tycker After school är jättebra och maten brukar vara god, säger han.

Maja Ekströmer är 6 år och brukar också vara med på After school.
– Vi brukar leka inne eller ute och pyssla. Jag gillar att man får leka mycket och att det är fritt, inte som i skolan. Man får göra lite vad man vill. Men man får inte skrika i källaren, säger hon.

Charlotte Granrot Frenberg